Pápež sa zbavil stúpenca tvrdej línie v cirkvi kardinála Müllera

Pápež František sa rozhodol zbaviť čelného predstaviteľa stúpencov tvrdej línie v katolíckej cirkvi nemeckého kardinála Gerharda Müllera. Mocnému duchovnému nepredĺžil päťročný mandát prefekta Kongregácie pre náuku viery, ktorý mu vyprší v nedeľu. Bolo to oznámené vo Vatikáne.

01.07.2017 16:06
debata (53)

Podľa agentúry DPA kardinála pápežovo rozhodnutie prekvapilo, nie však znalca pomerov vo Vatikáne. Nástupcom 69-ročného Müllera sa z rozhodnutia hlavy katolíckej cirkvi stane v pondelok španielsky arcibiskup Luis Francisco Ladaria Ferrer, ktorý bol doteraz tajomníkom Kongregácie pre náuku viery. Rovnako ako pápež je jezuita.

Už dlhšiu dobu sa vie, že František a Müller sa názorovo rozchádzajú. Konzervatívny kardinál odmieta zásadné reformy v katolíckej cirkvi. Bol napríklad medzi kardinálmi, ktorí otvorene polemizovali s návrhom nastoleným pápežom, aby cirkev zaujala k rozvedeným „realistickejší postoj“.

Vlani v decembri spurný preláti, vrátane Müllera, verejne vyzvali Františka, aby objasnil časti svojho dokumentu o rodine amoris Laetitia (Radosť lásky), najmä tie, ktoré sa týkajú rozvedených osôb. S pochybnosťami sa napríklad pýtali, či sa svätého prijímania skutočne môžu vo výnimočných prípadoch zúčastniť aj rozvedení, ktorí znovu uzavreli manželstvo.

Podľa niektorých teológov vzťahy medzi pápežom a prefektom Kongregácie neboli nijako vrelé od začiatku. V rozhodnutí nepredĺžiť mandát Müllerovi, ktorého do funkcie vymenoval Františkov predchodcu v čele katolíckej cirkvi Benedikt, vidí zrejmý „trest“.

Podľa talianskych denníkov La Stampa a Il Messaggero pápež kardinála o svojom rozhodnutí informoval už v piatok. Müller v rozhovore s denníkom Allgemeine Zeitung povedal, že ho krok Františka prekvapil, ale nerozčúlil. „Nezhody medzi mnou a pápežom Františkom neboli,“ tvrdil. Pozastavil sa len nad tým, že je prvým prefektom, ktorému niektorý z pápežov nepredĺžil mandát.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František