Kaczyński: Poľsko má morálne právo neprijímať utečencov

Poľsko má morálne právo neprijímať utečencov, lebo nezavinilo zlú situáciu v krajinách, odkiaľ pochádzajú. Vyhlásil to najvplyvnejší poľský politik Jaroslaw Kaczynski počas kongresu vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorej je predsedom.

01.07.2017 17:00
debata (122)

Vo svojom prejave tiež okrem iného hodnotil prácu členov vlády či vyhlásil, že ostatné európske krajiny Poľsku závidia nadchádzajúcu návštevu amerického prezidenta Donalda Trumpa.

„Nezneužili sme štátmi, z ktorých teraz títo utečenci prichádzajú do Európy, nevyužívali sme ich pracovnú silu a konečne, nepozvali sme ich do Európy. Máme plné morálne právo povedať ‚nie‘,“ vyhlásil šéf konzervatívnej strany, pod ktorej vedením Poľsko výrazne zmenilo kedysi liberálny kurz a tvrdo sa vymedzuje voči Bruselu kvôli utečeneckým kvótam.

Európska komisia s Poľskom, Českom a Maďarskom začala konanie kvôli tomu, že odmietajú ponúkať nové miesta pre utečencov prerozdelených z najpostihnu­tejších európskych krajín. Poľsko podľa šéfa vládnej strany nemá žiadny dôvod na to, aby si v rámci solidarity prijímaní utečencov „radikálne znížilo štandard kvality svojho života“.

Kaczyński počas viac ako hodinového prejavu začínajúceho kongres podrobne hodnotil výkony členov poľskej vlády, ktorej premiérka Beata Szydlová na akcii nevystúpi. Poľské médiá pred zjazdom špekulovali, že by na ňom mohlo byť ohlásené niekoľko zmien vo vláde a hovorilo sa aj o premiérskom pos­te.

Kaczynski, ktorý je považovaný za hlavného lídra diania v kabinete, v ktorom nemá žiadnu funkciu, sa však za Szydlovú postavil a vyhlásil, že „bojuje ako levica“. Niektorí ministri sa od neho síce dočkali kritiky, konkrétne návrhy na vládne zmeny nepadli.

Politik názorovo blízky americkému prezidentovi Trumpovi sa s niekoľkými stovkami spolustraníkov aj národom pri televíznych obrazoviek podelil o radosť, ktorú má z jeho návštevy chystanej na štvrtok.

Zároveň vyhlásil, že tento úspech poľskej diplomacie vyvolal závisť v ďalších európskych krajinách a napríklad britskí predstavitelia kvôli nemu „útočia“ na Varšavu. Premiérka Theresa Mayová už v zime Trumpa pozvala na oficiálnu štátnu návštevu ostrovného kráľovstva, Biely dom sa však na dátume cesty stále nedohodol.

Poľské médiá v minulých dňoch špekulovali o tom, že Trump dal prednosť Varšave kvôli tomu, že mu poľskí predstavitelia prisľúbili kladné prijatie a organizujú autobusy s pozitívne naladenými ľuďmi, zatiaľ čo v Británii či ďalších krajinách ho zrejme čakajú protesty.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #utečenci #migračná kríza #Jarosław Kaczyński