Státisíce ľudí pochodujú za práva LGBTI v Madride

Stovky tisíc ľudí vyrazili do ulíc slnkom zaliateho Madridu k pochodu za práva lesbičiek, gayov, bisexuálov a transsexuálov (LGBTI). Piateho ročníka podujatia World Pride sa vôbec prvýkrát v predných radoch zúčastnili predstavitelia všetkých popredných španielskych politických strán, uviedla agentúra EFE. Za sprísnených bezpečnostných opatrení dohliada na jednu z najväčších akcií svojho druhu na svete na 3 500 policajtov.

01.07.2017 18:56
wolrd pride, španielsko, madrid, lgbti, Foto: ,
Ulicami Madridu pochodujú prívrženci LGBTI komunity.
debata (16)

Účastníci akcie vyrazili za sprievodu tanečnej hudby na viac ako trojkilometrový pochod hlavnými ulicami centra španielskej metropoly. Sprievod lemujú tisíce dúhových vlajok symbolizujúcich LGBTI komunitu, veľa ľudí vyrazila do ulíc v divokých maskách, ďalšie sú len veľmi sporo odetí. Organizátori odhadujú, že by sa pochodu mohlo zúčastniť viac ako milión ľudí.

Na čele pochodu sa zišli predsedovia dvoch najmladších španielskych parlamentných strán, Pablo Iglesias z ľavicových Podemos a Albert Rivera z liberálnej formácie ciudadanos. „Nikto by nám nemal hovoriť, s kým môžeme spať, čo si máme myslieť alebo aká má byť naša sexuálna orientácia,“ povedal podľa EFE Rivera po tom, čo si podal ruku s častým názorovým odporcom Iglesiasom. Svoju reprezentantku do pochodu podľa španielskej agentúry vôbec prvýkrát vyslala aj konzervatívna vládna Ľudová strana.

Španielske úrady vyhlásili kvôli nedávnej vlne útokov v západnej Európe druhý najvyšší stupeň rizika teroristického útoku, ktorý by mohol na takto masovej akcii mať veľmi tragické následky. V Madride preto panujú prísne bezpečnostné opatrenia.

Španielska polícia oznámila zadržanie dvadsaťdeväťročného dánskeho občana pôvodom zo Sýrie, ktorý strávil najmenej dva roky v Sýrii v radoch teroristickej organizácie Islamský štát. Policajti ho zadržali v piatok v Malage, bez toho aby oznámili bližšie podrobnosti.

Za práva menšín sa pochodovalo aj v severoírskom Belfaste, kde sa podľa agentúry Reuters zúčastnili pochodu na podporu sobášov osôb rovnakého pohlavia tisíce ľudí. Sobáše homosexuálov, ktoré sú v ostatných častiach Spojeného kráľovstva legálne, blokuje najväčšia severoírska politická strana, konzervatívna Demokratická unionistická strana (DUP), ktorá je kľúčovým spojencom britskej premiérky Theresy Mayovej.

DUP sobáše homosexuálov znemožnila opakovane, hoci prieskumy verejnej mienky v posledných rokoch ukazujú, že väčšina obyvateľov Severného Írska je pre.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #madrid #LGBTI+