Čína protestovala proti americkej vojnovej lodi v blízkosti sporného ostrova

Čína protestovala proti prechodu americkej vojenskej lodi USS Stethata okolo jedného zo sporných ostrovov, na ktorý si robí nárok. Incident pri jednom z Paracelových ostrovov v Juhočínskom mori označilo v nedeľu čínske ministerstvo zahraničia za "vážnu politickú a vojenskú provokáciu".

03.07.2017 08:14
debata (13)

V reakcii na prítomnosť amerického plavidla Čína vyslala svoje vojenské lode, aby ho vytlačili, vyhlásil hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Lu Kchang, ktorého citovala agentúra Nová Čína. Na ostrov si podľa agentúry Reuters činí nároky okrem Číny aj Taiwan a Vietnam. Americký torpédoborec vyzbrojený riadenými raketami sa k ostrovu Triton Island priblížil na vzdialenosť kratšiu ako 12 námorných míľ, čo je medzinárodne uznávaná hranica teritoriálnych vôd.

Podobný incident sa stal už v máji, keď americká vojnová loď preplávala okolo jedného z umelých ostrovov, ktorý Čína vybudovala v Juhočínskom mori.

V Juhočínskom mori sa podľa všetkého nachádzajú ložiská ropy a zemného plynu, vedú tadiaľ tiež dôležité námorné trasy a sú tu bohaté loviská rýb. Na časti mora si robia okrem Číny nárok tiež Vietnam, Taiwan, Filipíny, Malajzia a Brunej.

Čínske nároky sú však zďaleka najväčšie; za svoje považuje Peking územie v tvare obrieho U, ktoré pokrýva 1,7 milióna kilometrov štvorcových a ktoré zahŕňa aj Spratlyho a Paracelove ostrovy.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #vojenská loď