Nehodu autobusu v Bavorsku neprežilo 18 ľudí, 30 zranených

Osemnásť mŕtvych a 30 zranených si vyžiadala zrážka autobusu s kamiónom na nemeckej diaľnici A9 neďaleko českých hraníc.

03.07.2017 10:23 , aktualizované: 16:23
Nemecko, nehoda Foto:
Na mieste nehody zasahujú nemeckí požiarnici.
debata (3)

Autobus s cestujúcimi zo Saska začal po náraze rýchlo horieť, informovala s odvolaním sa na políciu agentúra DPA. Z vraku sa už podarilo vyslobodiť všetky telá. Príčina nehody sa vyšetruje.

Polícia spočiatku hovorila o 18 nezvestných, domnievala sa totiž že mohol niekto v šoku po nehode utiecť do blízkeho lesa. Teraz je podľa polície však jasné, že pri nehode zahynulo všetkých 18 osôb vo veku 66 až 81 rokov. Stav niektorých z troch desiatok zranených je podľa polície vážny, dvaja ľudia sú v ohrození života.

Nehoda sa stala na diaľnici neďaleko severobavorskej obce Münchberg, ktorá leží asi 30 kilometrov od západočeskej Aše. Celkom v autobuse cestovalo 46 pasažierov a dvaja vodiči. Autobus narazil zozadu do kamiónu okolo siedmej hodiny rannej, keď sa na diaľnici začala tvoriť kolóna. Krátko po náraze začal autobus horieť. Na fotografiách z miesta nešťastia je vidieť len obhorený vrak. Záchranári na pomoc zraneným povolali okrem iného niekoľko vrtuľníkov.

V autobuse bola skupina dôchodcov zo Saska, uviedla polícia. Podľa nemeckých médií pochádzali z Drážďan a z Hornej Lužice, teda najvýchodnejšieho cípu Saska na českej a poľskej hranici. Namierené mali podľa miestneho denníka Frankenpost do Talianska.

Diaľnici A9, ktorá spája Berlín s Mníchovom, policajti pre nehodu uzavreli v oboch smeroch. Na mieste sa začali tvoriť dlhé kolóny.

Miesto nehody navštívili spolkový minister dopravy Alexander Dobrindt a bavorský minister vnútra Joachim Herrmann. Podľa Dobridta hasiči na miesto nehody prišli do desiatich minút od nahlásenia nešťastia, pre veľké teplo ale už nemohli zachraňovať pasažierov, a sústredili sa tak len na uhasenie ohňa.

Miesto nešťastia mnohým ľuďom v regióne podľa DPA pripomenulo podobnú tragédiu z roku 1990. Na diaľnici pri Münchbergu vtedy narazil v hmle kamión prevážajúci mlieko do áut. Zahynulo vtedy desať ľudí a 122 utrpelo zranenia, z toho 38 vážne.

Výber najtragickejších nehôd autobusov v Európe v posledných piatich rokoch (zoradený podľa počtu obetí):

43 obetí:

  • 23. októbra 2015 – Najmenej 43 ľudí zahynulo v juhozápadnom Francúzsku pri čelnej zrážke autobusu s nákladným autom.

39 obetí:

  • 28. júla 2013 – Autobus havaroval na juhotalianskej diaľnici medzi Neapolom a Bari; vo vysokej rýchlosti prerazil zvodidlá a zrútil sa zo strmého svahu. Zomrelo najmenej 39 Talianov, ďalších deväť ľudí utrpelo vážne zranenia.

28 obetí:

  • 13. marca 2012 – Belgický autobus s deťmi narazil v tuneli diaľnice A9 u švajčiarskeho mesta Sierre (Siders) do bočnej steny. Nehoda si vyžiadala 28 obetí (z toho 22 detí) a 24 zranených.

23 obetí:

  • 13. mája 2017 – Najmenej 23 ľudí zahynulo pri nehode autobusu s tureckými občanmi blízko letoviska Marmaris na juhozápade krajiny. Vodič stratil kontrolu nad riadením a autobus zišiel zo skaly.

21 obetí:

  • 23. januára 2014 – Nehoda autobusu na linke z Istanbulu do Kayseri pri meste Pinarbasi neďaleko cieľovej stanice si vyžiadala 21 obetí, ďalších 26 ľudí bolo zranených. Autobus dostal na zasneženej vozovke šmyk a zišiel z cesty.

18 obetí:

  • 23. júna 2013 – Autobus s rumunským evidenčným číslom spadol pri meste Kolašin v Čiernej Hore do rokliny, zomrelo 18 ľudí a ďalších 28 utrpelo zranenia.
  • 13. júla 2013 – Najmenej 18 ľudí zomrelo a 60 ďalších bolo zranených pri zrážke nákladného auta s linkovým autobusom pri ruskej dedine Oznobišino, asi 40 kilometrov južne od Moskvy.
  • 3. júla 2017 – Zrejme až 18 mŕtvych a 30 zranených si podľa posledných údajov vyžiadala zrážka autobusu s kamiónom na nemeckej diaľnici A9 v blízkosti severobavorskej obce Münchberg neďaleko českých hraníc. Autobus s cestujúcimi zo Saska začal po náraze horieť.

16 obetí:

  • 20. januára 2017 – Nehodu maďarského autobusu neprežilo 16 ľudí, z toho 11 študentov. Autobus havaroval pri talianskej Verone na diaľničnom výjazde do Benátok, keď zavadil o postranný stĺp mosta a začal horieť.
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #nehoda #autobus