Trump hovoril s Abem a Si Ťin-pchingom o KĽDR

Agresívna politika severokórejského režimu bola predmetom nedeľňajšieho telefonického rozhovoru prezidenta USA Donalda Trumpa s najvyššími predstaviteľmi Číny a Japonska.

03.07.2017 11:10
debata (23)

Oznámil to Biely dom. Prezident s japonským premiérom Šinzóom Abem a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom prerokoval aj program nadchádzajúceho summitu skupiny G20 v Hamburgu.

Okrem rastúceho ohrozenia, ktoré pre východoázijský región aj celý svet predstavuje politika Pchjongjangu, Trump s čínskym prezidentom prebral možnosti, ako dosiahnuť vyváženejšiu obchodu medzi Spojenými štátmi a Čínou. Americký prezident v predvolebnej kampani sľuboval, že zasiahne proti obchodným praktikám Číny, ktoré USA aj iné západné krajiny považujú za nekalé, a zasadí sa o zníženie deficitu s touto krajinou. Po nástupe do funkcie však ostrú rétoriku zmiernil.

Podľa správy čínskej televízie Si Ťin-pching vyzval amerického partnera, aby sa vláda USA vo svojej zahraničnej politike dôsledne držala princípu „jednotnej Číny“. Peking tak zrejme reagoval na nedávnu správu o predaji amerických zbraní v hodnote 1,4 miliardy dolárov Taiwanu, ktorý Čína tvrdo odsúdila.

Zhodu názorov na potrebu zosilneného tlaku na KĽDR potvrdil rozhovor Trumpa s Abem, uviedol Biely dom. „Rozhovor znovu ukázal, že USA a Japonsko sú odhodlané odpovedať na akúkoľvek hrozbu alebo akciu zo strany Severnej Kórey,“ zdôraznilo americké komuniké.

Jadrový a raketový program Severnej Kórey bol predmetom rozhovoru aj bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom v Soule. Obama počas rokovaní podľa miestnych médií povedal, že Pchjongjang má „poslednú šancu“ zapojiť sa do dialógu s okolitým svetom. Vývoj jadrových zbraní podľa exprezidenta nijako neprispel k zvýšeniu bezpečnosti obyvateľov KĽDR.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Čína #USA #KĽDR #Severná Kórea #Šinzo Abe #Si Ťin-pching #Donald Trump