Trumpovo rozhodnutie môže zmeniť Zem na Venušu, tvrdí Hawking

Britský teoretický fyzik Stephen Hawking a jeden z najznámejších vedcov vôbec poskytol exkluzívny rozhovor pre britské BBC News. Hovoril v ňom o tých najaktuálnejších otázkach dneška aj o tom, čo ho najviac trápi ohľadom budúcnosti.

03.07.2017 12:30
Stephen Hawking Foto: ,
Známy svetový fyzik Stephen Hawking varuje pred rozhodnutím Donalda Trumpa odstúpiť od parížskej klimatickej dohody.
debata (80)

V tomto rozhovore pre BBC sa najviac venoval téme klimatickej zmeny, ktorú pokladá za celkom reálnu a jednoznačne spôsobenú človekom a jeho aktivitou. Zhoduje sa v tomto názore s klimatickým panelom OSN a aj drvivou väčšinou klimatológov – ide podľa neho o jav, ktorý je ľudstvo schopné ovplyvňovať, a to negatívnym ako aj pozitívnym spôsobom.

„Blížime sa k bodu, kedy sa globálne otepľovanie stane neodvratiteľným. Trumpovo konanie by mohlo posunúť Zem ku zmene, kedy by sa kvôli tomu mohla zmeniť na obdobu Venuše – s teplotami nad 250 stupňov Celzia a dažďom tvoreným kyselinou sírovou. Klimatická zmena je jedným z najväčších rizík, ktorým čelíme, a súčasne patrí k tým, ktorým môžeme zabrániť, ak budeme konať okamžite. Tým, že Donald Trump popiera dôkazy o klimatických zmenách a že odstúpil od Parížskej dohody, spôsobí nenapraviteľné poškodenie prírody našej prekrásnej planéty, čím ohrozí prirodzený svet, nás i naše deti.“ varoval vedec v rozhovore.

Podľa Hawkinga je nástup umelej inteligencie už takpovediac za dverami. „Neexistuje žiadny fyzikálny zákon, ktorý by bránil časticiam, aby sa organizovali ešte lepšie, než to dokáže ľudský mozog,“ povedal s tým, že „umelá inteligencia môže ovládnuť finančné trhy alebo vyvinúť zbrane, o ktorých v tejto chvíli nemáme ani poňatia.“

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #klima #Stephen Hawking #Donald Trump