Na Zlínsku sa našlo už 17 uhynutých diviakov, mor potvrdili u štyroch

ČTK to povedal hovorca Štátnej veterinárnej správy (SVS) Petr Vorlíček. Takzvaná zamorená oblasť, v ktorej platia mimoriadne veterinárne opatrenia, sa od pondelka rozšírila na celý okres Zlín.

03.07.2017 16:31
debata (4)

Pôvodne sa týkala len desaťkilometrového okruhu okolo miesta, kde boli nájdené pred dvoma týždňami prvé dva uhynú diviaky, u ktorých sa nákaza potvrdila.

„Súčasné mimoriadne veterinárne opatrenia platia na území celého okresu. Medzi veterinárne opatrenia, ktoré v danej oblasti platia, patrí zákaz lovu a kŕmenia diviakov, monitoring diviakov, a tiež vyšetrenia evidovaných chovov domácich ošípaných v tejto zóne,“ uviedol Vorlíček.

Veterinári už po prvom potvrdení výskytu afrického moru ošípaných testovali ošípané chované spoločnosťou Zemet pri Zlíne, výsledky boli negatívne, zvieratá sú tam zdravé. Teraz by sa mali po rozšírení oblasti podľa Vorlíčka skontrolovať ďalšie tri chovy.

Podľa zistení ČTK ide o dva chovy spoločnosti Lukrom so sídlom v Lípe pri Zlíne. Firma chová na Zlínsku ošípané v Halenkoviciach a pri Spytihněve, celkom je tam asi štyritisíc zvierat.

Informáciu o tom, že veterinári odoberali vzorky prasatám, potvrdil ČTK riaditeľ divízie živočíšnej výroby Lukromu Lubomír Zdráhal. Veterinári odoberali vzorky tiež ošípaným chovaným v spoločnosti Poľnohospodári Vlachovice, ktorá má asi 300 ošípaných. Výsledky testov by mali byť podľa Vorlíčka známe v nasledujúcich dňoch.

V pôvodne vymedzenej oblasti museli ľudia tiež nahlásiť doma chované ošípané. „V širšej zamorenej zóne sa nebude už vykonávať súpis domácich ošípaných určených pre domácu porážku v drobnochovoch, tak ako tomu bolo v užšej oblasti,“ uviedol Vorlíček.

V zamorenej oblasti bolo doteraz nájdených 17 uhynutých diviakov. Nákaza sa potvrdila u štyroch zvierat, u troch ošípaných boli testy negatívne. „U desiatich sa na výsledky ešte čaká,“ povedal ČTK hovorca. Uhynuté telá diviakov je podľa neho veľmi dôležité z terénu odstraňovať, môžu byť zdrojom nákazy až do šiestich mesiacov od úhynu.

Predseda Okresného poľovníckeho spolku v Zlíne Zdeněk Hluštík ČTK povedal, že správy o uhynutých Divých sviniach mu jednotliví členovia spolku priebežne hlásia. „Viem, že sa objavili ďalšie uhynuté kusy, ale presné miesta ich nálezu nepoznám. Niečo sa našlo aj na Valašsku. Väčšinou ide o náhodné nálezy poľovníkov pri ich pochôdzkach. Na výsledky veterinárnych testov čakáme,“ povedal Hluštík.

Prvé dva uhynuté diviaky, u ktorých sa neskôr potvrdil africký mor ošípaných, našli 21. a 22. júna na kraji Zlína pri nemocnici. Africký mor ošípaných sa v Česku objavil prvýkrát, prenášajú ho voľne žijúce zvieratá, pre ľudí nie je nebezpečný. Chovatelia musia ošípané ustajniť tak, aby nemohli prísť do kontaktu s diviakmi. Za porušenie hrozí fyzickým osobám pokuta až 50-tisíc korún (1 912 eur), právnickým osobám alebo podnikateľom až dva milióny korún (76 511 eur).

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ošípané #Zlín #diviak #Africký mor ošípaných