KĽDR úspešne otestovala strelu schopnú zasiahnuť akékoľvek miesto na Zemi

O úspechu režimu informovala severokórejská štátna televízia s tým, že išlo o raketu Hwasong-14.

04.07.2017 07:33 , aktualizované: 10:55
debata (108)

Severná Kórea oznámila, že vôbec prvýkrát úspešne vyskúšala medzikontinentálnu balistickú raketu.

Spojené štáty a Južná Kórea predtým uviedli, že strela, ktorú Pchjongjang vypálil zo svojho územia a ktorá dopadla do Japonského mora, bola raketou stredného doletu. Pchjongjang tiež tvrdí, že teraz je schopný zasiahnuť prakticky akékoľvek miesto na Zemi.

Muž kráča okolo televíznej obrazovky v Tokiu,... Foto: SITA/AP, Shizuo Kambayashi
kldr, korea, japonsko, raketa Muž kráča okolo televíznej obrazovky v Tokiu, ktorá vysiela správy o teste balistickej rakety Severnej Kórey, ktorá skončila vo vodách japonskej ekonomickej zóny. Severná Kórea raketu odpálila v utorok, pričom strela letela dlhší čas ako predchádzajúce rakety tohto typu.

Strela Hwasong-14 letela 39 minút a dosiahla výšku 2 802 kilometrov. Následne presne zasiahla svoj určený cieľ, citovala štátnu severokórejskú televíziu agentúra Reuters. Americké tichomorské velenie predtým oznámilo, že zaznamenalo odpal rakety z územia KĽDR a že dráhu strely sledovalo po dobu 37 minút.

Totalitná Severná Kórea tak zrejme dosiahla kľúčový pokrok v naplnení svojho plánu ohroziť Spojené štáty, poznamenala agentúra AFP. Otestovaná raketa môže byť schopná zasiahnuť Aljašku, povedal zbrojný analytik citovaný agentúrou AP.

Podľa japonskej televízie NHK raketa zasiahla japonskú výhradnú hospodársku zónu. Japonská vláda incident ostro odsúdila a označila ho za jasné porušenie rezolúcií OSN. Podľa americkej armády strela odštartovala z blízkosti leteckej základne asi sto kilometrov severozápadne od severokórejskej metropoly Pchjongjang.

Bola vystrelená len niekoľko hodín po tom, čo o problémoch s KĽDR telefonicky hovoril americký prezident Donald Trump s japonským premiérom Šinzóom Abem a s čínskou hlavou štátu Si Ťin-pchingom.

Trump v prvej reakcii na twitteri napísal: „Severná Kórea práve vypustila ďalšiu raketu. Nemá tento človek (severokórejský vodca Kim Čong-un, pozn. redakcie) vo svojom živote nič lepšie na práci? Možno len ťažko uveriť, že Južná Kórea a Japonsko to ešte vydrží. Možno že Čína vyvinie tvrdý nátlak na Severnú Kóreu a raz a navždy skoncuje s týmito nezmyslami!“

Biely dom zatiaľ nezverejnil svoje oficiálne stanovisko.

KĽDR tento rok testovala niekoľko nových rakiet, podľa odborníkov aj výkonnú balistickú strelu stredného doletu, ktorá by v budúcnosti mohla dosiahnuť aj takých cieľov, ako je americký Havaj či Aljaška. Bezpečnostná rada OSN potrestala Pchjongjang novými sankciami.

Trump sa koncom júna nechal počuť, že severokórejská hrozba vyžaduje rozhodnú reakciu. Vyhlásil, že čas trpezlivosti s jadrovými a raketovými testami KĽDR už skončil.

Šéf americkej Agentúry pre protiraketovú obranu (MDA) James Syringa začiatkom júna označil technologický pokrok v severokórejskom vývoji balistických striel v uplynulých šiestich mesiacoch za veľmi znepokojujúci.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR #Severná Kórea #balistická raketa #medzikontinentálná balistická raketa #raketový test