USA začínajú tajiť hodnotenie zabezpečenia jadrových zbraní

Spojené štáty začali tajiť doposiaľ verejne dostupné výsledky hodnotenia bezpečnosti manipulácie s jadrovými zbraňami a ich zabezpečenie.

04.07.2017 07:43
debata (7)

Podľa agentúry AP tak chce americké ministerstvo obrany chrániť výpočty porúch a zlyhaní pred potenciálnymi protivníkmi, ktorí by inak vedeli príliš veľa o slabinách amerického jadrového arzenálu.

Podľa kritikov je ale nový prístup pochybný, pretože nerozlišuje medzi ochranou tajných informácií a zakrývaním prípadov nedbalého správania pri manipulácii s jadrovými zbraňami. To by podľa nich malo zostať pod verejným dozorom.

Nové pravidlo vstúpilo do platnosti v marci, teda za vlády nového prezidenta Donalda Trumpa, a dotklo sa najprv námorníctva, ktoré disponuje jadrovými hlavicami na balistických raketách umiestnených v ponorkách, a potom letectva. To má pod kontrolou rakety umiestnené na pozemných stanovištiach a jadrové bomby v strategických bombardéroch.

Správy z predchádzajúcich rokov poukazujú na vážne a hlboko zakorenené nedostatky v manipulácii – zlyhávanie v zaisťovaní bezpečnosti, neodborné velenie, nedostatočný výcvik, morálne zlyhanie a ďalšie problémy.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #jadrové zbrane