Zatkli blízkeho spolupracovníka brazílskeho prezidenta Michela Temera

Dôvodom bolo podozrenie z marenia spravodlivosti. Geddel Vieira Lima sa údajne pokúšal blokovať dohody o vine a treste, ktoré by mohli odhaliť ďalšie škandály v štátnej správe.

04.07.2017 08:25
Geddel Vieira Lima Foto: ,
Geddel Vieira Lima je Temerovým blízkym priateľom. V novembri musel odstúpiť z funkcie štátneho tajomníka.
debata

Lima, ktorý je desaťročia Temerovým blízkym priateľom, musel v novembri odstúpiť z funkcie štátneho tajomníka po tom, ako ho jeden z ministrov obvinil zo zneužívania moci.

Federálna prokuratúra informovala, že Lima sa pokúšal umlčať bývalého predsedu snemovne Eduarda Cunhu a Lucia Funara, ktorí získavali finančné prostriedky pre Temerovu stranu. Limu obviňujú, že platil za mlčanie. Sudca Vallisney de Souza Oliveira v príkaze na zatknutie Limu uviedol, že môže ukrývať až šesť miliónov dolárov z úplatkov.

Prezident Temer pritom už dlhšie čelí výzvam, aby odstúpil a minulý týždeň ho generálny prokurátor Rodrigo Janot formálne obvinil z korupcie. Koncom júla by tak mal čeliť hlasovaniu dolnej komory Kongresu. Ak dve tretiny poslancov uznajú, že by sa mal postaviť pred súd, bude nasledovať jeho suspendovanie na 180 dní. Temer obvinenia odmieta a tvrdí, že nehodlá odstúpiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #zatknutie #Michel Temer #dohoda o vine a treste #Geddel Vieira Lima