Muž vyhral v Číne súdny spor o nútenej terapii gejov

Homosexuálny muž musel v psychiatrickej liečebni podstúpiť konverznú terapiu.

04.07.2017 09:12
debata (2)

Stalo sa tak v meste Ču-ma-tien v čínskej provincii Che-nan, pričom sa inštitúcia musí prostredníctvom miestnych novín ospravedlniť a 38-ročnému mužovi zaplatiť odškodné päťtisíc juanov (v prepočte približne 647 eur). Podľa aktivistov bojujúcich za práva LGBTI komunity ide o prvé takéto víťazstvo v Číne.

Ako informuje agentúra AP, odvolávajúc sa na súdne dokumenty, muža prijali do psychiatrickej liečebne v roku 2015, keď ho tam priviedla manželka a rodina, a diagnostikovali mu poruchu voľby sexuálneho objektu. Musel brať lieky a dostávať injekcie. Prepustili ho po devätnástich dňoch.

Čína odstránila homosexualitu zo zoznamu duševných chorôb pred 15 rokmi, aj napriek tomu existujú prípady, keď rodiny pošlú svojich homosexuálnych príbuzných na konverznú terapiu.

Námietky voči homosexualite z náboženského hľadiska v krajine nie sú hojné, väčšina homosexuálnych ľudí však o svojej orientácii otvorene nehovorí. To je dôsledkom autoritatívnej politiky Číny a konzervatívneho postoja spoločnosti k manželstvu a rodeniu detí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #homosexualita #homosexuál #LGBTI+