Trump sľúbil Merkelovej pomoc, aby summit G20 skončil úspechom

Americký prezident Donald Trump sľúbil nemeckej kancelárke Angele Merkelovej pomoc, aby nadchádzajúci summit krajín G20 skončil úspechom. Po ich spoločnom pondelkovom telefonáte o tom informoval Biely dom.

04.07.2017 10:13
debata (1)

Trumpov prístup k medzinárodnej politike, ktorý podľa mnohých ohrozuje šance nájsť v mnohých otázkach kompromis, medzitým kritizoval nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Trump a Merkelová spolu v príprave na summit v Hamburgu hovorili tiež o otázkach klímy alebo medzinárodného obchodu. Sú to práve tieto témy, ktorá do značnej miery rozdeľujú Spojené štáty a Európu a ďalšie krajiny G20. Summit sa koná v piatok a v sobotu.

Európski členovia G20 sa minulý týždeň v Berlíne vyslovili za napĺňanie parížskej dohody o klíme a za medzinárodný obchod bez protekcionizmu, čím sa jasne vymedzili voči Trumpovej politike. Americký prezident rozhodol o odstúpení USA od parížskej dohody a opakovane hovorí, že by sa Spojené štáty mali zamerať hlavne na seba. Zmieňuje pritom aj možné protekcionistické opatrenia.

Trumpov prístup v utorok kritizoval nemecký prezident Steinmeier. „Keď každý hľadá len najlepší obchod (pre seba), tak nakoniec všetci prehráme,“ povedal novinám Stuttgarter Zeitung. V novinách Die Welt potom vyzval Nemecko k užšej spolupráci s Čínou tamojší prezident Si Ťin-pching, podľa ktorého by mali obe krajiny prevziať väčšiu zodpovednosť vo svete.

Merkelová sa ešte pred summitom zíde tak s čínskym, ako aj s americkým prezidentom. Sama ale dopredu zmierňuje očakávania od stretnutia s Trumpom. Uviedla, že postoje americkej vlády sú známe, a nemožno preto očakávať, že by z dôvodu dvojdňovej cesty do Hamburgu prestali platiť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Donald Trump #summit G20