V Nemecku je viac ako 10-tisíc salafistov, kontrarozviedka počíta s ďalšími útokmi

Nemecká kontrarozviedka vlani zaznamenala päť teroristických útokov, ďalších sedem pokusov stroskotalo alebo sa im podarilo zabrániť.

04.07.2017 11:06
debata (7)

Na tlačovej konferencii v Berlíne to uviedol šéf Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen. Počet salafistov, teda islamských fundamentalistov, v Nemecku sa zvýšil na 10 100.

Európa podľa Maassena zažíva od začiatku roka 2015 doposiaľ nepoznanú vlnu islamského terorizmu, keď ju za tú dobu zasiahlo najmenej 29 útokov. Päť z nich sa vlani odohralo v Nemecku, vrátane útoku na vianočný trh v Berlíne, ktorý si v decembri vyžiadal 12 mŕtvych a desiatky zranených.

V Júni sa pochodu proti radikalizícii a... Foto: Reuters, THILO SCHMUELGEN
kolín, nemecko, pochod, moslim V Júni sa pochodu proti radikalizícii a terorizmu v nemeckom Kolíne nad Rýnom zúčastnilo množstvo moslimov, ktorí vyjadrili účasťou podporu tejto myšlienke.

Podľa Maassena sa pritom nebezpečenstvo ďalších útokov rozhodne neznížilo, čo súvisí aj s väčšou ochotou islamistov používať násilie. Minister vnútra Thomas de Maiziére (CDU) v tejto súvislosti hovoril o citeľnom posune od islamizmu k džihádu.

Počet salafistov, z ktorých sa podľa de Maizièra v Nemecku regrutuje drvivá väčšina útočníkov, od roku 2015 do roku 2016 vzrástol o 1 350. Vo výročnej správe za minulý rok ich počet Spolkový úrad na ochranu ústavy vyčíslil na 9 700, aktuálne hovorí už o počte 10 100. Tajné služby teraz registrujú približne 680 islamistov, ktorí by podľa nich mohli spáchať útok.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Nemecko #islamisti #salafisti #teroristická hrozba #radikalizmus