Katar odmietol ultimátum, blokáda bude pokračovať

Katar odmietol ultimátum štvorice blízkovýchodných krajín a tak bude jeho blokáda pokračovať, informovala podľa spravodajského portálu BBC Saudská Arábia.

05.07.2017 08:42 , aktualizované: 19:24
debata (9)

Ministrov zahraničných vecí Bahrajnu, Egypta, Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov, ktorí sa dnes stretli v Káhire, vraj mrzí negatívna odpoveď krajiny na ich požiadavky. Katar pritom podľa nich nechápe „dôležitosť a závažnosť situácie“.

Saudský minister sa zároveň vyjadril, že v príhodnom čase podniknú voči Kataru ďalšie kroky, ktoré budú v súlade s medzinárodným právom.

Uvedené krajiny 5. júna prerušili diplomatické styky s Katarom, zakázali mu prístup do ich vzdušného priestoru i k prístavom a uzavreli hranicu so Saudskou Arábiou – jedinú, ktorú má krajina na súši. Katar obvinili z podpory teroristických skupín po celom Blízkom východe a kritizovali jeho väzby s Iránom.

Neskôr krajine predostreli zoznam trinástich požiadaviek, po ktorých splnení sú ochotní ukončiť blokádu, pričom na podrobenie sa im mu dali 10 dní. V pondelok toto ultimátum na žiadosť kuvajtského emira, ktorý sa snaží krízu urovnať z pozície mediátora, predĺžili o 48 hodín. Tento deadline vypršal v stredu ráno.

Katar obvinenia z podpory extrémistov odmieta a vzťahy s Iránom obhajuje tým, že sa delia o obrovské podmorské zásoby zemného plynu. Zároveň sa už skôr vyjadril, že podmienky, ktoré krajiny stanovili, ako zastaviť vysielanie panarabskej spravodajskej televízie al-Džazíra, uzavrieť turecké vojenské základne na svojom území, ukončiť diplomatické styky s Iránom či „zaplatiť kompenzácie za straty na životoch a majetku, ktoré v uplynulých rokoch spôsobila katarská politika“, zasahujú do jeho suverenity.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Katar #Perzský záliv