KĽDR: Nová medzikontinentálna raketa môže niesť jadrovú hlavicu

Severná Kórea oznámila, že jej novo vyvinutá medzikontinentálna raketa, ktorú vyskúšala v utorok, je schopná niesť silnú jadrovú hlavicu. Spojené štáty a Južná Kórea po počiatočnom názore, že išlo o strelu stredného doletu, postoj zmenili a tiež už tvrdia, že išlo skutočne o medzikontinentálnu raketu.

05.07.2017 08:52 , aktualizované: 21:48
debata (31)

Americkí experti, ktorí analyzovali dráhu letu, dosiahnutú výšku a vzdialenosť, sú podľa agentúry Reuters domnievajú, že raketa by mohla potenciálne zasiahnuť Aljašku.

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa Spojeným štátom zjavne vysmieva. Podľa štátnej agentúry KCNA citovanej západnými médiami vyhlásil, že jeho národ „ukáže Spojeným štátom svoju odvahu“ a že nikdy nebude o svojich zbrojných programoch vyjednávať.

„Veľký vodca so širokým úsmevom“ vraj vyzval svojich vedcov, aby „Yankeeom hojne posielali darčekové balíčky“, čím narážal na časté raketové testy KĽDR v poslednej dobe.

Severná Kórea vyskúšala nový druh rakety, aký nebol ešte zaznamenaný. Strelu odpálili z pohyblivej rampy, ktorú potom opäť stiahli do depa. Hovorca Pentagonu Jeff Davis, ktorý zároveň odsúdil severokórejský test ako ďalší krok k zvýšeniu napätia a k destabilizácii v oblasti, vyjadril presvedčenie, že aj proti rakete dlhého doletu tohto typu sa USA dokážu ubrániť.

Tillerson: KĽDR predstavuje medzinárodnú hrozbu, žiada globálnu reakciu

Americký minister zahraničia Rex Tillerson označil severokórejský test medzikontinentálnej balistickej rakety za eskaláciu hrozby, ktorú KĽDR predstavuje pre Spojené štáty a ich spojencov. Zdôraznil, že severokórejský režim predstavuje svetovú hrozbu, ktorá si žiada globálnu reakciu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Tillerson oznámil, že USA zosilnie tlak na KĽDR, aby sa zodpovedala z testovania rakety. Zároveň dodal, že akákoľvek krajina, ktorá nedodržiava sankcie OSN voči KĽDR, necháva na svojom území pracovať Severokórejčanov, či nejakým spôsobom ekonomicky alebo vojensky pomáha KĽDR, „pomáha nebezpečnému režimu“.

Krátko nato prišlo tiež vyjadrenie amerického ministerstva obrany. „Sme naďalej pripravení pred hrozbou KĽDR brániť sami seba a našich spojencov a použiť pritom širokú škálu zručností,“ povedala hovorkyňa Pentagonu Dana Whiteová.

Americká armáda uviedla, že spolu s Južnou Kóreou v reakcii na čin KĽDR odpálila v juhokórejských vodách americké taktické balistické strely s krátkym doletom (ATACMS).

Severná Kórea v utorok oznámila, že vôbec prvýkrát úspešne vyskúšala medzikontinentálnu balistickú raketu. Otestovaná raketa môže podľa niektorých analytikov byť schopná zasiahnuť Aljašku.

Pchjongjang tvrdí, že teraz je schopný zasiahnuť prakticky akékoľvek miesto na Zemi. Podľa agentúry AFP severokórejský diktátor Kim Čong-un testovanie medzikontinentálnej balistickej rakety označil za „darček americkým bastardom“.

Americký prezident Donald Trump na testovanie rakety už skôr reagoval na twitteri sa slovami: „Severná Kórea práve vypustila ďalšiu raketu. Nemá tento človek (severokórejský vodca Kim Čong-un) vo svojom živote nič lepšie na práci? Možno len ťažko uveriť, že Južná Kórea a Japonsko to ešte vydrží. Možno že Čína vyvinie tvrdý nátlak na Severnú Kóreu a raz navždy skoncuje s týmito nezmyslami!“

Okrem USA testovanie odsúdili predstavitelia Ruska, Číny, Japonska, Južnej Kórey, EÚ a OSN. Juhokórejské ministerstvo obrany v reakcii na testovanie rakety varovalo, že KĽDR s veľkou pravdepodobnosťou v blízkej dobe podnikne šiesty jadrový test. Zatiaľ však Južná Kórea k tvrdeniu nemá priame dôkazy. Kvôli raketovej skúške KĽDR sa v stredu o 21:00 SELČ stretne Bezpečnostná rada OSN.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Rex Tillerson