Podozrivých zo zostrelenia letu MH17 budú súdiť v Holandsku

Všetkých podozrivých zo zostrelenia letu MH17 malajzijských aerolínií nad východnou Ukrajinou v roku 2014 budú stíhať v Holandsku, informoval o tom holandský minister zahraničných vecí Bert Koenders.

05.07.2017 11:15
debata (74)

Ako uviedol vo vyhlásení, dohodli sa tak krajiny, ktoré sa podieľajú na vyšetrovaní tragédie, teda Austrália, Belgicko, Malajzia, Ukrajina a Holandsko. Všetci budú podľa neho ďalej spoločne postupovať v stíhaní páchateľov, pričom pokryjú všetky obete, ktoré pochádzali zo 17 rôznych krajín.

Ministerstvo nemenovalo možných podozrivých, no vlani vyšetrovatelia informovali, že identifikovali 100 ľudí, ktorí sa podľa nich podieľali na presune a použití mobilného protilietadlového systému Buk, a ktorých by preto radi vypočuli.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútil 17. júla 2014 v Doneckej oblasti, pričom zahynulo všetkých 298 osôb na palube. Medzinárodný vyšetrovací tím pod vedením Holandska dospel k záveru, že lietadlo zasiahla raketa vypálená z mobilného protilietadlového systému Buk, ktorý do oblasti priviezli z Ruska.

Inkriminovaný systém, v ktorom jedna raketa chýbala, neskôr prepravili naspäť do Ruskej federácie. Zodpovednosť konkrétnych osôb je predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Rusko závery medzinárodného vyšetrovania odmietlo ako politicky motivované a zatiaľ sa nevyjadrilo ani k dnešnému vyhláseniu holandského ministra zahraničia. Ruská vláda však môže odmietnuť vydanie svojich občanov na vypočutie alebo stíhanie.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #MH17