Trump posvätí Poliakom tri moria

Americký prezident Donald Trump začal v stredu návštevu Poľska, ktorá vo štvrtok pokračuje hlavným programom.

06.07.2017 07:35 , aktualizované: 09:17
debata (57)

Je to jeho prvá zastávka na krátkom európskom turné. Z Varšavy sa presunie do Hamburgu, kde ho na stretnutí krajín G20 čaká dlho očakávaná schôdzka s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Najprv však Trumpa privíta Poľsko. Bude sa cítiť ako doma? A zdá sa, že Varšava chce urobiť všetko preto, aby sa americký hosť vo východnej Európe cítil dobre. Kým v Nemecku čakajú na Trumpa a ďalších lídrov G20 protesty, vo Varšave sa ich vládca Bieleho domu asi nemusí príliš obávať.

Americký prezident Donald Trump (vľavo) a prvá... Foto: SITA/AP, Czarek Sokolowski
trump, trumpova Americký prezident Donald Trump (vľavo) a prvá dáma USA Melania Trumpová po prílete do Varšavy.

"Dve hlavné postavy stretnutia Trump a poľský prezident Andrzej Duda majú jednoducho definované ciele. Obaja potrebujú zahraničnopolitické úspechy, ktoré im pomôžu, aby sa dostali z domácich problémov,“ reagoval pre Pravdu Piotr Buras, šéf varšavskej pobočky Európskej rady pre zahraničné vzťahy.

Je extrémnym diplomatickým úspechom poľskej vlády, že sa jej podarilo zorganizovať návštevu Trumpa ani nie pol roka po tom, čo republikánsky prezident prevzal kľúče od Oválnej pracovne. Vládca Bieleho domu však prichádza naozaj do pohodlného prostredia. Vládnuca konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS), kde všetky dôležité nitky ťahá líder Jaroslaw Kaczynski, má v mnohých pohľadoch na svet pomerne blízko k Trumpovi. Určite sa líšia vo vnímaní Ruska, ale inak sú si názorovo blízki.

Obaja potrebujú zahraničnopolitické úspechy, ktoré im pomôžu, aby sa dostali z domácich problémov.
Piotr Buras, šéf varšavskej pobočky Európskej rady pre zahraničné vzťahy

"Poľská vláda je v rovnakej pozícii ako americký prezident, čo sa týka útokov liberálov, postkomunistov, ľavičiarov a genderistov,“ citovalo Politico Europe ministra obrany Antoniho Macierewicza, ktorý patrí k najbližším spolupracovníkom Kaczynského. Trump sa chystá predniesť reč pri pamätníku Varšavského povstania z roku 1944, ktorú Biely dom už označil za zásadnú. Predpokladá sa, že by americký prezident mal potvrdiť záväzky USA, čo sa týka obrany Poľska. Pre Varšavu je to určite jedna z priorít.

Návšteva Trumpa zároveň upriamuje pozornosť na summit Iniciatívy troch morí, ktorý sa s ňou paralelne koná. Je to najmä poľská a chorvátska myšlienka, ktorej cieľom je cez infraštruktúrne, energetické a iné projekty spájať región Baltského, Jadranského a Čierneho mora. Na schôdzke tzv. Trojmoria bude Slovensko zastupovať prezident Andrej Kiska. Zúčastnia sa na nej predstavitelia 12 krajín.

"Dôležitosť Trumpovej návštevy pre Varšavu presahuje príležitosť urobiť si s ním fotografiu. Pre poľskú vládu je to test jej rastúcich ašpirácií byť lídrom Iniciatívy troch morí. Ukáže sa, nakoľko v regionálnej spolupráci prevážia spoločné záujmy nad pokračujúcimi politickými rozdielmi,“ uviedol Buras.

"Sumit Trojmoria sa cez Trumpa naozaj dostáva do pozornosti. Je to však dvojsečná zbraň,“ pripomenul pre Pravdu Wojciech Przybylski, šéfredaktor magazínu Visegrad Insight. Je cťou pre Poľsko, že môže privítať vo Varšave amerického prezidenta spolu s regionálnymi lídrami. Lenže Trumpove komentáre týkajúce sa medzinárodných vzťahov boli doteraz rozdeľujúce, urážlivé a narobili viac škody ako úžitku. Bez ohľadu na to, ako dobre ho pripravia, vládca Bieleho domu pôsobí ako neriadená strela a môže poškodiť európske záležitosti. Je tiež dobré si pripomenúť, že síce až 73 percent Poliakov vníma USA pozitívne, ale 53 percent nedôveruje Trumpovej zahraničnej politike,“ vysvetlil Przybylski.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #Varšava #stredná a východná Európa #Donald Trump