V Turecku zadržali novú šéfku miestnej Amnesty International

Polícia v Turecku zasiahla v hoteli v blízkosti Istanbulu, kde sa konalo stretnutie ochrancov ľudských práv.

06.07.2017 09:05
debata (3)

Zadržaných bolo všetkých 12 účastníkov stretnutia, medzi nimi aj riaditeľka tureckej pobočky medzinárodnej organizácie Amnesty International (AI) İdil Eserová. S odvolaním sa na tureckú tlač o tom informovala agentúra AP. Na začiatku júna v Turecku zatkli predchádzajúceho šéfa tureckej sekcie AI.

Turecký denník Hürriyet napísal, že terčom stredajšieho záťahu sa stal hotel na ostrove Büyükada v Marmarskom mori pri Istanbule. Podľa denníka zadržaných zo zatiaľ neznámeho dôvodu odviedli na výsluch na miestnu policajnú stanicu.

Na začiatku júna v Turecku zatkli predchádzajúceho šéfa miestnej pobočky AI Tanera Kilica. Toho Ankara podozrieva z napojenia na hnutia duchovného Fethullaha Gülena, ktorého turecké vedenie považuje za inšpirátora nevydareného pokusu o puč.

Po zmarenom prevrate pristúpil režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana k rozsiahlym represiám. Uväznených bolo okolo 50-tisíc ľudí a ďalších viac ako 100-tisíc Turkov prišlo o prácu v štátnej sfére. Sankcie pôvodne smerovali proti skutočným či domnelým účastníkom puču, ale neskôr sa rozšírili aj na iných vládnych kritikov.

AI na konci mája znova spochybnila reakciu Ankary na júlový prevrat. Organizácia vo vyhlásení kritizovala turecké vedenie za prepustenie desaťtisícov Turkov za údajnú podporu puču. Podľa AI ide o porušenie práva na slobodu slova a združovania.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #ľudské práva #Amnesty International #AI