Trump kritizoval destabilizujúce správanie Ruska a raketové testy KĽDR

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok vo Varšave kritizoval Rusko za správanie, ktoré podľa neho vedie k destabilizácii. Na tlačovej konferencii po stretnutí s poľským prezidentom Andrzejom Dudom okrem iného tiež označil raketové testy Severnej Kórey za "hanebné" a povedal, že USA kvôli nim zvažujú "veľmi prísne opatrenia".

06.07.2017 12:10 , aktualizované: 14:25
Donald Trump, Varšava Foto: ,
Prezident USA Donald Trump prednáša prejav na Námestí Krasińských vo Varšave.
debata (100)

Rozhovorom s Dudom začal Trump program štvrtkovej návštevy Varšavy. Momentálne sa v poľskej metropole zúčastňuje na summite 12 krajín strednej a východnej Európy, predtým ako odletí do Hamburgu na summit skupiny veľkých ekonomík G20.

Trump chválil Poľsko, pozdravil sa s Walesom

V prejave k obyvateľom Varšavy poďakoval Poľsku za prijatie amerických vojakov, ktoré označil za symbol záväzku Spojených štátov brániť východnú Európu. Šéfa Bieleho domu a jeho manželku Melaniu na námestí Krasińských privítal dlhotrvajúci potlesk a skandovanie „Donald Trump“ a „USA“.

Prejav začala Melania Trumpová, ktorá Poliakom poďakovala za srdečné prijatie. Trump potom Poľsko označil za krajinu, ktorá obohatila región, ale prostredníctvom Poliakov žijúcich v USA i Spojené štáty. Podľa Trumpa je Poľsko dušou i srdcom regiónu.

Poľsko označil Trump za „príklad pre všetkých, ktorí chcú slobodu“. „Dejiny Poľska sú dejinami národa, ktorý nikdy nestratil nádej, nikdy nebol zlomený a nikdy nezabudol, kým je,“ uviedol Trump pred pamätníkom Varšavského povstania, ktoré 1. augusta 1944 vypuklo v poľskej metropole okupovanej nacistami.

Pred začiatkom prejavu špeciálne prezident USA privítal bývalého vodcu poľského protikomunistického hnutia Solidarita a neskoršieho prezidenta z 90. rokov Lecha Walesu.

Kremeľ reaguje na poznámku o destabilizujúcom správaní

Trump ešte predtým pred novinármi vyzdvihol príspevok Poľska v boji proti terorizmu nasadením svojich vojakov v Iraku a Afganistane, vrátane toho, že Poľsko ako jeden z mála členov NATO plní svoje finančné záväzky voči aliancii. Poukázal tiež na to, že Poľsko a USA spolupracujú s cieľom vyrovnať sa s „destabilizujúcim správaním Ruska“.

Trump vyzval Rusko, aby prestalo podporovať nepriateľov Západu a režimy nepriateľské voči západným hodnotám a aby sa zapojilo do obrany celej civilizácie. Zdôraznil, že okrem terorizmu čelí západný svet aj ďalším hrozbám v podobe propagandy, finančných zločinov a kybernetických útokov.

„S takýmto prístupom nesúhlasíme,“ povedal hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Kremeľ podľa neho ľutuje nedostatok porozumenia medzi Ruskom a USA ohľadom očakávaní spojených s budúcnosťou ich vzťahov. „Toto je presne dôvod, prečo čakáme na prvú schôdzku oboch prezidentov,“ poznamenal Peskov v konferenčnom rozhovore s novinármi.

„Veľmi, veľmi zlé správanie“ KĽDR

V súvislosti s najnovším severokórejským raketovým testom, pri ktorom Pchjongjang zrejme vyskúšal medzikontinentálnu balistickú raketu, šéf Bieleho domu znovu vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby sa postavilo „veľmi, veľmi zlému správaniu“ KĽDR. Zároveň povedal, že zvažuje „veľmi prísne opatrenia“ v reakcii na „hanebné“ konanie Severokórejčanov. Hneď však poznamenal, že to neznamená, že tieto bližšie nespresnené kroky budú uplatnené.

Trump v odpovedi na jednu z otázok pripustil, že Rusko zasahovalo do minuloročných amerických prezidentských volieb, avšak to podľa jeho názoru možno robili aj „iné štáty“, žiadne ale nemenoval. „Nikto to skutočne s istotou nevie,“ relativizoval opäť celú záležitosť, ktorou sa odporcovia snažia spochybniť jeho víťazstvo v minuloročných voľbách.

Trump v tejto súvislosti tiež znovu obvinil svojho predchodcu Baracka Obamu, že o zasahovaní Ruska do volieb vedel už v auguste, ale nič proti tomu neurobil, pretože bol presvedčený, že zvíťazí kandidátka demokratov Hillary Clintonová. „Keby vedel, že vyhrám ja, niečo by urobil,“ povedal Trump.

USA veria v piaty článok zmluvy o NATO

Všetky členské štáty NATO musia plniť svoje finančné záväzky voči aliancii, povedal Trump. Zároveň uistil, že Spojené štáty veria v piaty článok aliančnej zmluvy o tom, že útok na jeden členský štát NATO je útokom na všetkých.

„Spojené štáty svojimi slovami aj činmi dokázali, že stoja za svojím záväzkom týkajúcim sa článku päť zmluvy o NATO,“ vyhlásil Trump.

Trump ocenil Poľsko za to, že ako jeden z mála členov Severoatlantickej aliancie odvádza na obranu dohodnuté dve percentá výkonu ekonomiky. Dodal, že tvrdý postoj Washingtonu voči týmto záväzkom sa už prejavil v tom, že na spoločnú obranu pritekajú nové miliardy dolárov, ktoré by štáty bez tlaku zo strany USA na armádu nevydali.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #KĽDR #Donald Trump #Andrzej Duda