Prieskum: Obyvatelia krajín G20 veria skôr Merkelovej, než Trumpovi

Obyvatelia krajín G20 veria, že Angela Merkelová zvolí správne kroky k riešeniu problémov súčasného sveta. Ukázal to prieskum inštitútu Pew Research Center.

06.07.2017 11:56
debata (5)

Najväčšej dôvere sa v tejto otázke Merkelová teší v Nemecku s 81 percentami, Trumpovi tu dôveruje len 11 percent ľudí. Veľmi výrazný rozdiel je medzi oboma politiky aj vo Francúzsku (65 percentuálnych bodov v prospech Merkelovej), Južnej Kórei (57 percentuálnych bodov) alebo Británii (46 percentuálnych bodov).

Prezident USA Donald Trump (vľavo) a poľská... Foto: SITA/AP, Czarek Sokolowski
trump, duda Prezident USA Donald Trump (vľavo) a poľská hlava štátu Andrzej Duda po ich spoločnom stretnutí vo Varšave.

Nemecká kancelárka sa väčšej dôvere teší napríklad aj v Japonsku (o 43 percentu­álnych bodov), Mexiku (o 25 percentu­álnych bodov) a Argentíne (o 13 percentu­álnych bodov). K posledným dvom krajinám je ale treba poznamenať, že v nich dôvera v Merkelovú nepresahuje 30 percent.

Trump nepôsobí dôveryhodnejšie ani v domovských Spojených štátoch, kde za Merkelovou zaostáva o desať percentuálnych bodov. Viac ľudí mu dôveruje len v Juhoafrickej republike (o jeden percentuálny bod), Indii (o 17 percentu­álnych bodov) a Rusku (o 22 percentu­álnych bodov).

Pohľady Trumpa a Merkelovej, ktorí sú považovaní za najdôležitejších politikov Západu, sa výrazne líšia napríklad v otázkach voľného obchodu alebo ochrany klímy. Práve o nich budú diskutovať aj na svojej štvrtkovej podvečernej schôdzke v Hamburgu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Nemecko #G20 #USA #Angela Merkelová #Donald Trump #summit G20