EÚ a Japonsko žiadajú pritvrdenie sankcií voči KĽDR

Európska únia a Japonsko sú pripravené podporiť posilnenie sankcií voči KĽDR po jej nedávnom raketovom teste. V spoločnom vyhlásení po summite EÚ-Japonsko vyzvali vrcholní predstavitelia bloku aj Japonska na rýchle prijatie "novej a obsiahlej" rezolúcie OSN voči Severnej Kórei.

06.07.2017 13:41
debata (2)

„Dohodli sme sa, že vyzveme medzinárodné spoločenstvo na posilnenie opatrení, ktoré by mali ďalej obmedziť dodávky potrebného vybavenia, technológií i financovania severokórejského nukleárneho a raketového programu,“ povedal novinárom predseda Európskej rady Donald Tusk na spoločnej tlačovej konferencii s japonským premiérom Šinzó Abem.

Bezpečnostná rada OSN nebola v stredu v názore na ďalší postup voči KĽDR jednotná. Kým USA, Británia a Francúzsko vyzvali na ďalšie sprísnenie opatrení proti Pchjongjangu, Rusko a Čína, ktoré majú tiež právo veta, naopak nabádali k umiernenosti a Spojené štáty varovali pred použitím sily.

„Zdieľame názor, že Severná Kórea … stále silnejšie predstavuje novú úroveň hrozby medzinárodného mieru a bezpečnosti,“ uviedli Tusk, Abe a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v spoločnom vyhlásení po summite. KĽDR sa podľa nich musí vyvarovať ďalších provokácií, ktoré by zvýšili regionálne aj globálne napätie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #sankcie #raketový test