Ak Turecko zavedie ústavné reformy, EÚ zmrazí prístupové rokovania

Prístupové rokovania s Tureckom by mali byť v prípade zavedenia ústavných reforiem v krajine v nezmenenej podobe okamžite zmrazené.

06.07.2017 15:21
debata (6)

Uvádza sa to v uznesení, ktoré schválili poslanci Európskeho parlamentu. Ako informovala tlačová atašé Európskeho parlamentu na Slovensku Soňa Mellak, poslanci vyjadrili obavy nad regresom Turecka v oblasti právneho štátu, ochrany ľudských práv, slobody médií a boja proti korupcii.

Odsúdili tiež tureckým prezidentom opakovane deklarovanú podporu znovuzavedenia trestu smrti. Obnovenie hrdelného trestu by podľa poslancov spochybnilo členstvo Turecka v Rade Európy a viedlo by k okamžitému ukončeniu rokovaní o pristúpení k EÚ.

Turecko o pomoc v reformách zrejme nestojí

V súvislosti s výsledkom tureckého referenda a rozšírením prezidentských právomocí uznesenie vyzýva Európsku komisiu a vlády členských štátov, aby okamžite formálne pozastavili prístupové rokovania s Tureckom, ak sa balík ústavných reforiem bude uplatňovať v nezmenenom znení. Poslanci schválili nelegislatívne uznesenie pomerom hlasov 477 (za) ku 64 (proti). 97 poslancov sa zdržalo hlasovania.

„Turecko je v neľahkej geopolitickej situácii a ako náš sused a strategický partner si zaslúžil našu podporu v reformách. Zdá sa však, že o ňu nestojí. Ak bude Erdoganov režim pokračovať v ohrozovaní právneho štátu a porušovať základné atribúty kodanských kritérií, naša jediná reakcia môže byť pozastavenie prístupových rokovaní," uviedol poslanec Eduard Kukan (EPP).

Za zachovanie dialógu s Ankarou

Podľa Ivana Štefanca (EPP, KDH) Turecko diskvalifikuje z akýchkoľvek snáh o členstvo už len to, že turecká vládna moc za posledný rok zatkla a odsúdila niekoľko tisíc novinárov, aktivistov, študentov a vysokoškolských učiteľov. „Pre Turecko musíme nájsť inú vhodnú formu kooperácie a spolupráce,“ dodal Štefanec.

Pokiaľ ide o budúce vzťahy s Ankarou, poslanci sú za zachovanie konštruktívneho a otvoreného dialógu. Podporili tiež návrh Komisie na modernizáciu colnej únie EÚ s Tureckom, zároveň však exekutívu Únie vyzvali, aby do aktualizovanej dohody začlenila doložku o ľudských právach a základných slobodách.

Ťažký rok pre Turecko

Poslanci vo svojom výročnom hodnotení tureckého reformného procesu konštatujú, že rok 2016 bol pre krajinu zložitý pre dopady vojny v Sýrii, príchod utečencov, ale aj pre sériu teroristických útokov a pokusu o prevrat, ktorý EP opätovne odsúdil. Zároveň však odsúdil neprimeranú reakciu tureckej vlády.

Okrem toho poslanci Európskeho parlamentu vyjadrili podporu spravodlivému a komplexnému riešeniu cyperskej otázky a vyzvali Turecko, aby preukázalo aktívnu podporu rýchlemu a úspešnému ukončeniu rokovaní a aby začalo sťahovať svoje jednotky z Cypru.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Turecko #Európsky parlament #prístupové rokovania