Merkelová rokovala s Trumpom o sporných otázkach obchodu a klímy

O sporných otázkach voľného obchodu alebo ochrany klímy rokovali v Hamburgu nemecká kancelárka Angela Merkelová a americký prezident Donald Trump. Pri schôdzke sa dotkli tiež napätej situácie okolo KĽDR alebo bojov v Sýrii a na Ukrajine.

06.07.2017 20:21
merkel, trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump (vľavo) a nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (6)

Trumpa, ktorý je v Nemecku vo funkcii prezidenta po prvý raz, Merkelová privítala krátko po 18:00 SELČ pred hotelom Atlantic v centre Hamburgu, kde počas summitu krajín G20 kancelárka prebýva. O obsahu schôdzky stručne informoval jej hovorca Steffen Seibert okolo 19:30 SELČ, bez toho aby poskytol podrobnosti.

Nemeckú kancelárku a amerického prezidenta delí pohľad na voľný obchod a boj proti zmenám klímy. Trumpa, ktorý vypovedal parížsku dohodu o ochrane klímy a nahlas uvažuje o protekcionizme, sa tak podľa pozorovateľov Merkelová mohla pokúsiť prinútiť ku kompromisu v týchto otázkach, aby v sobotu mohol hamburský summit popredných svetových ekonomík schváliť záverečnú deklaráciu. Šéfka nemeckej vlády pritom opakovane spomenula, že očakáva ťažké rokovania.

Po stretnutí s Trumpom čaká kancelárku ešte rokovanie s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoğanom, ktoré sa zase zameria predovšetkým na komplikované bilaterálne vzťahy. Trump sa v piatok vôbec po prvý raz zíde s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorého politiku vo štvrtok kritizoval.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Donald Trump