Štyri arabské krajiny pripravujú ďalšie kroky voči Kataru

Štvorica arabských krajín, ktorá požaduje v súvislosti s údajnou podporou terorizmu výrazné ústupky od Kataru, vo štvrtok pohrozila ďalšími opatreniami.

07.07.2017 07:12
Al-Džazíra, Katar Foto: ,
Televízne štúdio spravodajskej televízie al-Džazíra v katarskej Dohe.
debata (7)

Pôvodné požiadavky sa podľa spoločného vyhlásenia štátov stretli s odmietnutím Kataru a namiesto nich prídu na rad iné politické, ekonomické a právne kroky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Saudská Arábia, Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Egypt prerušili s Katarom v júni diplomatické styky pre jeho údajnú podporu terorizmu, uvalili na neho dopravné sankcie a odovzdali mu zoznam 13 požiadaviek. Okrem iného chceli, aby krajina uzavrela televíziu Al-Džazíra, prerušila kontakty s Iránom a ukončila podporu teroristických skupín.

Pretože katarská vláda požiadavky ultimáta „neospravedlni­teľne“ odmietla, čo vraj arabské štáty prekvapilo, chcú prijať nové opatrenia. O aké kroky pôjde, skupina nešpecifikovala. Štvorica dodala, že katarské odmietnutie je dôkazom napojenia tejto krajiny na teroristické organizácie. Katar obvinenia z podpory terorizmu odmieta, svoje stanovisko voči Iránu obhajuje a ultimátum označil za zásah do svojej suverenity.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Katar #arabské krajiny