Kanada vyplatila bývalému väzňovi z Guantánama milióny dolárov

Kanada zaplatila svojmu občanovi Omarovi Khadrovi 10,5 milióna kanadských dolárov (7,1 milióna eur) v rámci vyrovnania sa za jeho väznenie na americkej základni Guantánamo.

07.07.2017 08:03
Omar Khadr Foto: ,
Bývalý väzeň Guantanáma Omar Khadr dostane od kanadskej vlády kompenzáciu vo výške viac ako 10 miliónov kanadských dolárov.
debata (22)

Podľa denníka Globe and Mail si muž, väznený pre podozrenie z účasti na terorizme, peniaze okamžite vyzdvihol.

Vláda tento týždeň oznámila, že sa Khadrovi za spôsobené utrpenie ospravedlní a vyplatí mu odškodné. Khadra chytili po prestrelke s americkými vojakmi v Afganistane v roku 2002, keď mal 15 rokov. Pri výsluchu sa priznal, že zabil amerického armádneho medika, a stal sa najmladším väzňom na Guantáname.

Po desiatich rokoch ho previezli do Kanady, kde si mal odpykať zvyšok trestu, ale v roku 2015 bol prepustený. Kanadský najvyšší súd v roku 2010 rozhodol, že Kanada porušila Khadrove práva okrem iného tým, že na Guantánamo vyslala svojich spravodajcov, ktorí väzňov vypočuli a ktorí potom poskytli Američanom výsledky svojej práce.

Do Afganistanu Khadra podľa agentúry Reuters odviezol otec, ktorý bol členom teroristickej organizácie al-Kájdá. Zapojil syna do skupiny, ktorá pripravovala bomby. Khadrov otec zahynul v bitke s pakistanskými vojakmi v roku 2003. Khadr pôvodne v procese s kanadskou vládou požadoval ako odškodné 20 miliónov kanadských dolárov.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #odškodné #Kanada #Guantánamo