Trumpovu návštevu v Poľsku sprevádza spor o podanie ruky

Snáď len jediná "chybička krásy" sprevádzala štvrtkovú návštevu amerického prezidenta Donalda Trumpa v poľskej metropole, a to keď vystrel ruku k prvej dáme krajiny - a Agata Dudová prezidentovu pravicu minula, aby si potriasla rukou s Trumpovou manželkou Melaniou.

07.07.2017 10:00
Trump, poľsko, agata duda Foto: ,
Zľava prvá dáma USA Melania Trumpová, prezident USA Donald Trump, úrvá dáma Poľska Agata Kornhauser-Dudová a poľský prezident Andrzej Duda.
debata (17)

Moment pred zlatým klincom programu – prejavom prezidenta USA v centre Varšavy – zachytili kamery. Sociálne siete aj médiá vzápätí zaplnili polemiky, kto koho „strápnil“, „vyškolil“, kto sa dopustil nehorázneho prešľapu či aspoň drobného faux pas.

Podľa časopisu Wprost manželka prezidenta Andrzeja Dudu postupovala v súlade s etiketou, keď sa po stlačení rúk vodcov oboch krajín rozhodla najprv privítať ženu – akokoľvek sa Trump tváril prekvapene, keď ho poľská prvá dáma „minula“.

Trumpovu „nešikovnosť či priamo nezdvorilosť“ by však podľa časopisu mohla ospravedlňovať skutočnosť, že vo svete veľkého biznisu pri potriasaní rúk najčastejšie platí, že „kto je prvý, ten je lepší“. A práve z biznisu prestúpil americký prezident do politiky.

„Ťažko povedať, kto ukázal neznalosť záludností diplomatického protokolu a etikety. Situácia je sporná a ťažko na kohokoľvek zvaľovať vinu za trápnu chvíľku. Etiketa totiž velí, aby ruku ako prvá podala žena. Na druhej strane však potrasenie rúk ponúka osoba staršia, žena či muž, alebo osoba vo významnejšom postavením,“ pripustil poľský časopis.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Donald Trump #podanie ruky #Agata Dudová