Turecký vicepremiér nie je v Holandsku vítaný

Turecký vicepremiér Tugrul Türkeş nie je v Holandsku vítaný a nemal by sa zúčastniť akcie, ktorá bude pripomienkou minuloročného potlačenia pokusu o štátny prevrat v Turecku.

07.07.2017 10:37
debata (1)

Vo vyhlásení to uviedlo holandské ministerstvo zahraničia. Krajiny majú od jari napäté vzťahy kvôli tomu, že Holandsko bránilo tureckým politikom agitovať na svojom území pred referendom o zmenách tureckej ústavy.

Účasť Türkeşa alebo iného člena tureckej vlády je nežiaduca „vzhľadom k aktuálnym pomerom vo vzájomných vzťahoch našich krajín“, uviedla holandská diplomacia. Zdôraznila zároveň, že sa usiluje o normalizáciu vzťahov s Ankarou.

Vicepremiér Türkeş mal v pláne zúčastniť sa budúci týždeň akcie pripomínajúcej minuloročný zmarený prevrat v Turecku, ktorá sa mala uskutočniť v meste Apeldoorn v strednom Holandsku. Ceremóniu zorganizovala organizácia miestnej tureckej komunity.

Vlani 15. júla sa časť tureckej armády pokúsila zvrhnúť prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Vláde sa ale puč podarilo zmariť. Počas stretov zahynulo okolo tristo vojakov a civilistov. Podľa Ankary za pokusom o prevrat stojí hnutie duchovného Fethullaha Gülena, ktorý dlhodobo žije v USA. Gülen to odmieta a obviňuje Erdogana, že akciu zorganizoval, aby si upevnil moc v Turecku.

Erdogan skutočne využil situáciu a vypísal so súhlasom parlamentu referendum, v ktorom Turci v apríli schválili zmenu parlamentného systému na prezidentský. Práve z dôvodu snahy tureckých politikov získať podporu pre zmenu ústavy aj u členov tureckej komunity v Európe sa zhoršili vzťahy Turecka s Holandskom, ale napríklad aj s Nemeckom.

Roztržka s Holandskom sa vystupňovala okrem iného kvôli tomu, že v rovnakej dobe v tejto západoeurópskej krajine vrcholila kampaň pred parlamentnými voľbami. Tureckú ministerku pre záležitosti rodiny, ktorá do krajiny prišla agitovať, Holandsko dokonca deportovalo v sprievode polície za hranice.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Turecko