Merkelová: Účastníci G20 by sa mali snažiť o kompromis

V severonemeckom Hamburgu sa začali rokovania krajín G20. Prvým bodom programu je boj proti terorizmu, teda téma, ktorá by mala členské štáty skôr spájať.

07.07.2017 11:48 , aktualizované: 15:18
Donald Trump, Angela Merkelová Foto: ,
Na summite G20 privítala amerického prezidenta Donalda Trumpa aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (31)

Kontroverznejšie témy ako ochrana klímy alebo voľný obchod prídu na program ako ďalšie body. Odlišný názor na ne zastáva americký prezident Donald Trump, ktorý v júni rozhodol o odstúpení USA od parížskej dohody o klíme a nahlas uvažuje o protekcionis­tických opatreniach.

Všetci vrcholní predstavitelia G20, ku ktorým sa v piatok popoludní pridali ešte zástupcovia ďalších krajín, v areáli hamburských veľtrhov privítala hostiteľka summitu, nemecká kancelárka Angela Merkelová. Príchod niektorých politikov do prísne stráženej zóny podľa nemeckých médií zdržali v uliciach protesty. (Viac čítajte v správe: Čierny dym nad Hamburgom, protesty proti G20 naberajú na sile.)

Najsledovanejšou časťou rokovaní bude zrejme popoludňajšia diskusia o ochrane klímy a trvalo udržateľnom rozvoji. Zrejme sa jej nezúčastní americký prezident Trump, ktorého postoj k ochrane klímy je výrazne odlišný od postoja ostatných účastníkov. Trump sa má totiž približne o 16:00 vôbec prvýkrát zísť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Na twitteri už šéf Bieleho domu avizoval, že sa teší na rokovania so svetovými lídrami, vrátane toho aj s Putinom. Podľa vlastných slov bude dobre reprezentovať Spojené štáty a bojovať za ich záujmy. Americký prezident označil štvrtkovú schôdzku so šéfkou nemeckej vlády za skvelú.

Rozdiely v názoroch na tieto otázky boli viditeľné už v piatok, keďže Rusko, Čína, India a Brazília v spoločnom vyhlásení ostatné krajiny G20 vyzvali k napĺňaniu parížskej dohody o klíme. Vyslovili sa tiež za voľný obchod. Už pred summitom sa podobne vyjadrili európski členovia zoskupenia G20.

Merkelová: Účastníci by sa mali snažiť o kompromis

Účastníci summitu krajín G20 by podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej mali ukázať ochotu ku kompromisu. Milióny ľudí totiž verí, že summit prispeje k riešeniu problémov sveta, povedala Merkelová na začiatku popoludňajšieho rokovania o globálnom obchode.

„Tie veľké globálne úlohy všetci poznáme a tiež vieme, že nás tlačí čas. Riešenie je preto často možné nájsť len za predpokladu, že budeme pripravení robiť kompromisy,“ povedala Merkelová účastníkom rokovaní, medzi ktoré patrí americký prezident Donald Trump či ruský prezident Vladimir Putin.

Pripravenosť ku kompromisu bude zrejme najviac potrebná počas rokovaní o voľnom obchode a ochrane klímy. Trump totiž na rozdiel od ostatných účastníkov summitu propaguje protekcionistické opatrenia a nechce napĺňať parížsku dohodu o klíme.

Merkelová tiež poznamenala, že považuje za dôležité rozdiely v názoroch pomenovať. Pripomenula, že zoskupenie G20 reprezentuje dve tretiny obyvateľov sveta a tri štvrtiny svetového obchodu. Aj preto podľa nej od summitu milióny ľudí veľa očakávajú.

Putin obhajoval dohodu o klíme

Rusko považuje dohodu o klimatických zmenách za základ dlhodobej medzinárodnej kooperácie. Na schôdzke najvyšších predstaviteľov skupiny BRICS v Hamburgu to dnes vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin. Blok silnejúcich rozvojových ekonomík združuje od roku 2001 Brazíliu, Rusko, Indiu a Čínu, v roku 2011 sa k nemu pripojila Juhoafrická republika.

Rusko parížsku klimatickú dohodu podpísalo, zatiaľ ju však neratifikovalo. Putin minulý mesiac povedal, že svetové spoločenstvo má stále dosť času na to, aby dohodu realizovalo, a to aj napriek rozhodnutiu prezidenta USA Donalda Trumpa americkú účasť odvolať.

 Prezident USA Donald Trump a ruský prezident...
 Prezident USA Donald Trump a ruský prezident...
+31 Prezident USA Donald Trump a ruský prezident...

Ruský prezident dnes v Hamburgu tiež povedal, že jeho krajina chce aj naďalej spolupracovať s ostatnými producentmi ropy na harmonizáciu globálnych energetických trhov a na obmedzenie cenových výkyvov. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), Rusko a niekoľko ďalších krajín sa dohodlo obmedziť ťažbu ropy na 1,8 milióna barelov denne od tohtoročného januára. Dohoda má trvať do marca budúceho roka.

Putin na schôdzke BRICS tiež vyzval k ďalším reformám Medzinárodného menového fondu (MMF). Vyhlásil, že štáty skupiny G20 by mali spojiť sily v boji proti terorizmu.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Hamburg #summit G20