Hebronské staré mesto bude na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO

Hebronské staré mesto zaradia na zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Za rezolúciu, ktorú navrhli arabské štáty, v Krakove hlasovalo 12 krajín, tri boli proti a šesť sa zdržalo. Na zoznam sa tak dostáva aj Hrobka prorokov, uctievaná aj židmi ako Hrobka patriarchov. Izrael časť palestínskeho Hebronu okupuje a v okupovanej zóne je aj hrobka.

07.07.2017 13:30 , aktualizované: 14:50
hebron Foto: ,
Hebron. Ilustračná snímka.
debata

Izrael považuje rozhodnutie UNESCO za prepisovanie histórie, pretože označením miesta ako palestínskeho sa podľa neho Židom upiera ich úloha v tejto časti dnešného Západného brehu Jordánu. Palestínska samospráva hlasovanie výboru UNESCO považuje za víťazstvo svojej diplomacie. Ako uviedla izraelská tlač, Izrael a Spojené štáty sa snažili odhlasovaniu návrhu zabrániť, avšak nepodarilo sa im získať dostatok stúpencov medzi hlasujúcimi štátmi.

Navrhovaný text obsahuje dve klauzuly – podľa jednej budú staré mesto a hrobka označené ako palestínske historické miesta, podľa druhej sú obe ohrozené, čo znamená, že o nich bude komisia UNESCO každoročne znovu rokovať.

Hlasovanie sprevádzala hádka izraelského zástupcu pri UNESCO Carmela Shama-Hacohena, ktorý protestoval proti tomu, že sa nehlasovalo tajne, čo podľa neho zabránilo niektorým krajinám hlasovať v prospech Izraela.

Hovorca izraelského ministerstva zahraničia Emmanuel Nahšon hovoril o „morálnej špine“ a vyhlásil, že sa UNESCO „pokúša prepísať dejiny regiónu“. Izraelský veľvyslanec pri OSN Danny Danon povedal, že ide „o arogantný a poľutovaniahodný pokus zhoršiť vzťahy Izraela a Hebronu, ktorým sa UNESCO pripravilo o zvyšok dôveryhodnosti“. „Oddeľovať Izrael od miesta, kde sú pochovaní jeho patriarchovia, je škaredý prejav diskriminácie a útok proti židovskému národu,“ povedal Danon.

Palestínske ministerstvo zahraničia vo vyhlásení označilo rozhodnutie za „úspech v diplomatickej bitke, už Palestínčania vedú proti izraelskému a americkému tlaku na všetkých frontoch“.

Podľa judaizmu sú v Hebrone pochovaní biblickí Abrahám, Izák a Jakub a ich ženy. Miesto je posvätné aj pre moslimov a v minulosti bolo dejiskom krvavých stretov. V roku 1994 pri hrobke židovský fanatik Baruch Goldstein postrieľal 29 modliacich sa Palestínčanov.

Blížiace sa rozhodovanie v UNESCO sa snažila ovplyvniť aj americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová. V liste zaslanom generálnemu tajomníkovi OSN a riaditeľke UNESCO žiadala, aby zabránili zaradeniu Hebronu na zoznam ohrozených miest kultúrneho dedičstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #UNESCO #Hebron