Navaľnyj vyšiel z väzenia, polícia prehľadáva odbočky jeho fondu

Ruský disident a opozičný bloger Alexej Navaľnyj dnes opustil moskovské väzenie, kde si odpykával trest za opakované porušovanie zákonov o organizovaní demonštrácií. Oznámila to rozhlasová stanica Echo Moskvy. Odvolací súd mu verdikt v polovici júna zmiernil z pôvodných 30 na 25 dní.

07.07.2017 14:30
Alexej Navaľnyj Foto:
Ruského opozičného politika Alexeja Navaľneho dnes prepustili z väzenia.
debata (16)

Navaľnyj zorganizoval 12. júna protestnú demonštráciu proti korupcii v centre Moskvy. Účasť mu však neumožnili, zatknutý bol hneď pri odchode zo svojho bytu. Na mítingu polícia zadržala stovky ďalších ľudí. Demonštrácie proti korupcii sa okrem Moskvy konali aj v Petrohrade a ďalších ruských mestách.

Podobný protest organizoval Navaľnyj už v marci tohto roku, keď v Moskve vyšlo do ulíc niekoľko desiatok ľudí. Zadržaný bol aj vtedy a súd ho poslal za mreže na 15 dní. Pretože v júni prečin podľa súdu zopakoval, bol verdikt pôvodne dvojnásobný.

Pár dní pred prepustením Navaľného policajti vykonali razie v moskovskom sídle a regionálnych odbočkách jeho organizácie Fond boja s korupciou. Policajné zásahy sú hlásené z Čeboksar, Kazane, Astrachane, Vologdy, Permu a z ďalších ruských miest.

Pri moskovskej razii policajti vo štvrtok zadržali niekoľko osôb. Bol medzi nimi aj spolupracovník Fondu boja s korupciou Alexander Turovskij, ktorý sa podľa agentúry Interfax odmietol legitimovať. Policajti ho zbili tak, že musel byť s otrasom mozgu hospitalizovaný. Turovského dnes polícia napriek diagnóze odviezla do nemocnice na výsluch. Vedenie nemocnice novinárov informovalo, že pacient sa cez noc uzdravil.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #protesty #Alexej Navaľnyj #Alexander Turovskij