USA vytvorili novú pozíciu, špeciálnym vyslancom pre Ukrajinu bude Kurt Volker

Americký minister zahraničia Rex Tillerson vymenoval bývalého veľvyslanca USA v NATO Kurta Volkera za špeciálneho amerického predstaviteľa pre Ukrajinu.

07.07.2017 14:30 , aktualizované: 14:52
Rex Tillerson, Foto: ,
Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson.
debata (9)

Podľa oznámenia ministerstva bude Volker koordinovať úsilie americkej diplomacie o riešenie konfliktu „vyvolaného ruskou inváziou na Krym a neskôr na východ Ukrajiny“.

Vymenovanie Volkera oznámili krátko po začatí hamburského summitu skupiny G20, na ktorom sa zúčastňujú prezidenti USA a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin. Podľa Moskvy i Washingtonu má byť ukrajinská kríza jednou z tém ich piatkového rozhovoru, prvého po Trumpovom nástupe do funkcie.

O riešenie donbaskej krízy sa dlhodobo snaží takzvaná Normandská skupina zložená z Nemecka, Francúzska, Ruska a Ukrajiny. Spojené štáty jej účastníkom nie sú. Ukrajinu ako obeť konfliktu s Ruskom však Washington diplomaticky a čiastočne aj vojensky podporuje, dodávky útočných zbraní ale súčasťou pomoci nie sú.

Volker je skúsený diplomat považovaný za znalca európskych pomerov. Pracoval aj v Bielom dome, v súčasnosti pôsobí na Arizonskej štátnej univerzite. Funkcia špeciálneho predstaviteľa pre Ukrajinu je v americkej diplomacii podľa dostupných informácií nová, v Rusku je v obdobnom postavení od konca roku 2015 zvláštny predstaviteľ Kremľa Boris Gryzlov. Najvyššie postaveným politikom zodpovedným za ukrajinskú politiku Moskvy je Putinov poradca Vladislav Surkov.

Podľa amerických médií sa myšlienka zriadiť post špeciálneho amerického predstaviteľa zrodila už tento rok na jar. Podľa internetového serveru Buzzfeed by mal byť Volkerovým rokovacím partnerom v Rusku priamo Surkov.

Menovanie splnomocnenca USA pre Ukrajinu podporila nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá na túto tému rokovala v polovici marca s Trumpom vo Washingtone, napísal Buzzfeed. Vymenovanie Volkera nepodlieha schváleniu Kongresu USA.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Ukrajina #Rex Tillerson #Kurt Volker