Vo Švédsku odsúdili troch extrémistov za útoky na migrantov

Troch mužov napojených na extrémistickú organizáciu Severské hnutie odporu odsúdili vo Švédsku na odňatie slobody pre nedávne útoky na juhu krajiny, ktoré boli namierené proti novým migrantom a ľavicovej organizácii.

07.07.2017 17:29
debata (13)

Súd v Göteborgu dospel k záveru, že Viktor Melin je vinný z pokusu o vraždu a z ohrozovania a odsúdil ho na osem a pol roka väzenia. Usvedčili ho z umiestnenia výbušného zariadenia, ktoré sa našlo 25. januára neďaleko kempingu, kde boli ubytovaní migranti. Zariadenie nevybuchlo. Okrem toho spáchal bombový útok 5. januára, pri ktorom jedna osoba utrpela vážne zranenia, a v novembri spôsobil aj výbuch pred kanceláriou ľavicovej organizácie v Göteborgu.

Súd zároveň odsúdil Jimmyho Jonassona na päť rokov a Antona Thulina na 18 mesiacov odňatia slobody. Obaja však boli zbavení obvinenia z pokusu o vraždu. Súd uviedol, že 23-ročný Melin vyrobil všetky tri bomby, 51-ročný Jonasson poskytol dynamit a iné materiály pre bombový útok z 5. januára a 20-ročný Thulin poskytol komponenty pre útok z 25. januára.

Súd v rozhodnutí konštatoval, že „tieto trestné činy sú také vážne, že iné potrestanie ako uväznenie sa nemôže uplatniť.“ Počas procesu, ktorý sa začal 21. júna, prokuratúra uviedla, že obvinení muži boli pravdepodobne „nespokojní s vedením“ extrémistickej organizácie Severské hnutie odporu, pretože nepoužíva násilné prostriedky na dosiahnutie svojich cieľov. Všetci traja boli členmi tejto organizácie.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #migranti