Vyjednávači G20 našli cestu k spoločnému vyhláseniu

Vyjednávačom na summite skupiny veľkých svetových ekonomík G20 v Hamburgu sa podarilo nájsť cestu k spoločnému záverečnému vyhláseniu.

08.07.2017 11:40
G20-GERMANY/ Foto: ,
Lídri najväčších svetových ekonomík na summite krajín skupiny G20 v nemeckom Hamburgu.
debata (9)

S odvolaním sa na diplomatov z Európskej únie to uviedla agentúra Reuters, podľa ktorej zostáva doriešiť jednu otázku týkajúcu sa ochrany klímy.

O tom, či sa podarí schváliť záverečné vyhlásenie, panovali počas dvojdňového summitu pochybnosti. Ich príčinou boli najmä rozdielne názory americkej delegácie na voľný obchod a na ochranu klímy. Americký prezident Donald Trump opakovane hovorí o zavedení protekcionistických opatrení a odmieta napĺňať parížsku dohodu o ochrane klímy. Ostatní členovia G20 naopak podporujú obchod bez bariér a stoja aj za parížskou dohodou.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok priznala, že diskusie sú mimoriadne zložité. Teraz sa zdá, že v otázke voľného obchodu našli také formulácie, ktoré môžu podporiť všetci účastníci summitu. Podľa agentúry DPA spočíva kompromis v tom, že sa skupina G20 prihlási k voľnému obchodu bez protekcionizmu, zároveň ale uzná rolu „legitímnych obranných inštrumentov“ v takom obchode.

V otázke klímy sa posledný sporný bod podľa DPA týka požiadavky Spojených štátov, aby v záverečnej deklarácii bolo spomenuté ekologicky čisté využitie fosílnych palív. Inak návrh počíta s tým, že sa v ňom 19 členov G20 prihlási k napĺňaniu parížskej dohody o ochrane klímy a zároveň vezmú na vedomie odlišný postoj USA.

Členmi G20 sú Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Kanada, Japonsko, Rusko, Argentína, Austrália, Brazília, Čína, India, Indonézia, Južná Kórea, Mexiko, Saudská Arábia, Juhoafrická republika a Turecko. K nim sa potom samostatne radí Európska únia ako dvadsiaty člen.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #G20