Parížsku klimatickú dohodu znovu potvrdilo 19 z 20 členov G20

Devätnásť z 20 členov skupiny G20 znovu potvrdilo Parížsku dohodu o klíme ako "nezvratnú".

08.07.2017 17:11
debata (4)

Informovala o tom nemecká kancelárka Angela Merkelová. Sobotňajšie záverečné vyhlásenie summitu podľa nej berie na vedomie pozíciu Spojených štátov amerických, ktoré od dohody odstúpili. Merkelová však zároveň postoj USA označila za „poľutovaniahodný“.

Podľa BBC vyjednávači na stanovisku pracovali celú noc a dohoda napokon prišla počas druhého dňa stretnutia. Text uznáva rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť od Parížskej dohody bez toho, aby podkopával záväzky ostatných krajín.

Na stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom sa ku klimatickej dohode vyjadril aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý vyhlásil, že krajina bude dodržiavať svoje záväzky. „Rešpektujeme Parížsku dohodu,“ povedal s tým, že Rusko už urobilo rozhodnutia súvisiace s implementáciou dohody a má v úmysle ich zaviesť. Macron Putinov prísľub označil za veľmi dôležitý.

Rusko, ktoré je piatym najväčším producentom skleníkových plynov, bolo medzi 195 krajinami, ktoré v roku 2015 podpísali Parížsku dohodu, ale dva roky odkladalo jej ratifikáciu. Ruské plány na zníženie uhlíkových emisií sú veľmi skromné a krajina tiež trvala na tom, aby dostala najvyšší možný kredit za množstvo uhlíka, ktorý z atmosféry absorbujú jej rozsiahle lesy na Sibíri.

Lídri na summite sa tiež zhodli na podpore voľného obchodu, no jednotlivé krajiny podľa nich môžu brániť domáce spoločnosti a trhy proti nekalým praktikám. Vyhlásenie zachováva dlhoročné odmietanie protekcionizmu, no zároveň uznáva, že obchod musí byť vzájomne prospešný a krajiny môžu využívať zákonné postupy na ochranu pracovníkov a priemyslu proti zneužívaniu obchodnými partnermi.

Lídri podľa Merkelovej na summite, ktorý sa skončil v sobotu, dosiahli „v niektorých oblastiach dobré výsledky“, napriek prekážke s USA v súvislosti s klimatickou dohodou. Rokovania boli podľa nej v istých chvíľach zložité. Poukázala pritom na ťažko dosiahnutú dohodu o obchode, v ktorej podľa jej slov „zvažovali každé slovo“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #G20