Iracké sily sú desiatky metrov od porážky Islamského štátu

Velitelia irackých síl tvrdia, že ich jednotky sú už len "desiatky metrov" od porážky militantného hnutia Daíš v Mosule.

08.07.2017 22:09
debata (11)

Vyjadrili sa tak len deň po tom, ako bojovníci Daíšu, známeho aj ako tzv. Islamský štát (IS), podnikli tvrdú protiofenzívu. „Naše jednotky ďalej postupujú… Už neostáva veľa, kým naše sily dosiahnu rieku,“ uviedlo v sobotu velenie. Podľa agentúry AP sú niektoré jednotky zhruba 150 metrov od rieky Tigris.

Iracká štátna televízia oznámila, že získanie úplnej kontroly nad Mosulom očakávajú v priebehu niekoľkých hodín, informoval spravodajský portál BBC. „Zostáva už len niekoľko metrov,“ uviedol korešpondent. V uliciach mesta dokonca vidieť tancovať a oslavovať členov bezpečnostných jednotiek.

Irackí predstavitelia urobili podobné vyhlásenia v uplynulom týždni už niekoľkokrát, no postup jednotiek sa spomalil. Militanti síce podľa posledných správ ovládali v Mosule už len územie s rozlohou zhruba jedného kilometra štvorcového, no používali civilistov ako živé štíty a tak nemohli zasiahnuť americké lietadlá.

Iracký premiér Hajdar Abádí vojakom už v utorok gratuloval k „veľkému víťazstvu v Mosule“, i keď iracké sily v Starom meste čelili čoraz zúrivejšiemu odporu. Militanti uväznení na ploche niekoľko sto metrov štvorcových bojovali na smrť a čoraz častejšie sa uchyľovali k samovražedným atentátom. Abádí sa tak vyjadril na tlačovej konferencii v Bagdade, necelý týždeň po tom, ako deklaroval koniec samozvaného kalifátu IS, keď iracké jednotky získali naspäť ikonickú mešitu al-Núrí v Starom meste. „Chválabohu, dokázali sme oslobodiť (Mosul) a dokázali sme ostatným, že sa mýlia. Obyvatelia Mosulu nás podporovali a stáli pri našich bezpečnostných silách v boji proti terorizmu,“ povedal na tretie výročie vyhlásenia kalifátu IS na území Sýrie a Iraku, čo jeho vodca Abú Bakr al-Bagdádí spravil práve z mešity al-Núrí.

Operácia na znovuzískanie Mosulu sa začala v októbru minulého roku.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Mósul #Islamský štát