Kardinál Pell pricestoval do vlasti. Pred súdom čelí obvineniu zo sexuálneho zneužívania

Vysokopostaveného vatikánskeho kardinála Georgea Pella v Austrálii obvinili zo sexuálneho zneužívania.

10.07.2017 07:57
debata

Na letisku v Sydney sa vyhol čakajúcim médiám a vyjadriť sa odmietol aj cez víkend v Singapure, kde mal cestou z Ríma medzizastávku. Arcidiecéza v Sydney v pondelok informovala, že kardinál na odporúčanie lekárov absolvoval cestou niekoľko zastávok, aby sa vyhol príliš dlhým letom.

Hlavný finančný poradca pápeža Františka a najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi v Austrálii, je najvyššie postaveným vatikánskym predstaviteľom, ktorého kedy obvinili v rámci dlhoročného škandálu sexuálneho zneužívania v katolíckej cirkvi. Sedemdesiatšes­ťročný klerik by sa mal 26. júla postaviť pred súd v Melbourne.

Arcibiskup George Pell slúži eucharistickú omšu... Foto: Reuters, Mark Baker
George Pell Arcibiskup George Pell slúži eucharistickú omšu v katedrále Sv. Martina v Sydney pre pozostalých, ktorí prišli o svojich blízkych pri bombových útokoch na Bali. Fotografia je zo 14. októbra 2002.

Keď austrálska polícia v júni informovala o obvinení, Pell novinárom počas tlačovej konferencie vo Vatikáne povedal, že sa teší na to, ako sa konečne postaví pred súd. „Som nevinný a tieto obvinenia sú falošné. Už samotná predstava sexuálneho zneužívania je mi odporná,“ vyjadril sa. Pápež mu podľa jeho slov dal voľno, aby sa mohol pred súdom brániť.

Pell pritom už roky čelí obvineniam, že počas toho, keď bol arcibiskupom v Melbourne a neskôr v Sydney, nevenoval dostatočnú pozornosť prípadom zneužívania duchovnými. Neskôr sa však vyšetrovatelia zamerali aj na jeho samotného a vlani ho dokonca detektívi zo štátu Victoria pricestovali vypočuť priamo do Vatikánu.

Pellovo pôsobenie na poste arcibiskupa sa v posledných rokoch dostalo do pozornosti vládou schváleného vyšetrovania, ako katolícka cirkev a ďalšie inštitúcie reagovali na prípady zneužívania detí.

Austrálska Kráľovská komisia zistila v krajine šokujúci výskyt zneužívania a začiatkom tohto roka informovala, že počas uplynulých niekoľkých desaťročí obvinili zo sexuálneho zneužívania detí sedem percent katolíckych kňazov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #Austrália #katolícka cirkev #sexuálne zneužívanie #George Pell