V Ženeve sa začali rozhovory o Sýrii, prielom sa nečaká

Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura otvoril v Ženeve siedme kolo rokovaní o politickom riešení sýrskeho konfliktu. Zúčastňuje sa na ňom delegácie sýrskej opozície a sýrskej vlády, ktoré však opäť nerokujú priamo.

10.07.2017 14:08
Staffan de Mistura Foto: ,
Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura otvoril v Ženevě siedme kolo rozhovorov o politickom riešení sýrskeho konfliktu.
debata (8)

Terajšie rozhovory sa začali deň po tom, čo na juhozápade Sýrie nadobudlo účinnosť prímerie dohodnuté USA a Ruskom. Pokoj zbraní je až na menšie výnimky dodržiavaný, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na exilovú Sýrskou organizáciu pre ľudské práva (SOHR).

Splnomocnenec Mistura má dnes na programe najprv stretnutie so zástupcami vlády prezidenta Assada a potom s delegáciou opozície. Priority znesvárených strán sa však rôznia. Vládna delegácia chce hovoriť hlavne o „boji proti terorizmu“, pričom za teroristov považuje aj povstalecké skupiny. Opozícia chce najmä dohodu o odovzdaní moci a požaduje okamžitý odchod Asada. Ten však odísť odmieta s tým, že o vedení krajiny majú rozhodnúť Sýrčania vo voľbách.

Komentátori ani do terajšieho kola rokovaní nevkladajú veľké nádeje. Posledné rozhovory sa konali v Ženeve v máji a zásadný prielom takisto nepriniesli. Vojna v Sýrii trvá už viac ako šesť rokov a vyžiadala si vyše 400 000 obetí. Z domovov vyhnala vyše 12 miliónov ľudí, z toho asi päť miliónov utieklo do zahraničia.

V sýrskom konflikte už niekoľkokrát rôzne strany dohodli prímerie, ktoré však bolo vždy porušované. Posledný pokoj zbraní, tentoraz v troch provinciách na juhozápade Sýrie, dohodli minulý týždeň na summite skupiny G20 za podpory Jordánska prezidenti USA a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin.

Organizácia SOHR dnes uviedla, že registruje len sporadické porušenia prímeria, ktoré začalo platiť v provinciách Dara, Suvajda a Kunajtra v nedeľu na poludnie miestneho času (o 11:00 SELČ).

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Ženeva #prímerie #sýrsky konflikt #rozhovory o riešení sýrskeho konfliktu