Ukrajina bude na hraniciach zhromažďovať biometrické dáta

Ukrajina bude od budúceho roka na svojich hraniciach zhromažďovať biometrické údaje, ako sú odtlačky prstov a digitálne fotografie, a to od všetkých osôb cestujúcich na jej územie. Podľa ukrajinského prezidenta Petra Porošenko sa tak výrazne zlepšia možnosti boja proti terorizmu, informovala agentúra Unian.

10.07.2017 21:05
debata (32)

„Zavádza sa kontrola biometrických dát pre občanov iných štátov okrem tých, ktoré majú s Ukrajinou uzavreté osobitné dohody, a osôb bez štátnej príslušnosti. Je tak jasné, že sa to bude týkať predovšetkým občanov Ruskej federácie,“ uviedol šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksandr Turčynov .

Podľa šéfa ukrajinskej diplomacie Pavla Klimkina pritom systém biometrickej kontroly nebude mať prakticky žiadne dôsledky pre občanov štátov EÚ ani ďalších krajín, ktoré používajú biometrické doklady. „Ako dobre chápete, logika tohto riešenia súvisí s hrozbami, ktoré predstavuje Rusko a ruská agresia a snahy vnútorne destabilizovať Ukrajinu,“ povedal minister na tlačovej konferencii.

Kyjev od budúceho roku tiež zavedie predbežnú registráciu na internete pre Rusov, ktorí plánujú vycestovať na Ukrajinu, a tiež registráciu ruských občanov, ktorí na ukrajinskom území už prebývajú. Uvádzať budú musieť okrem miesta prechodného bydliska aj informácie o pohybe na ukrajinskom území, upozornil Turčynov.

Rusi môžu v súčasnej dobe na Ukrajinu cestovať bez víz len s platným cestovným pasom. Kyjev v minulosti už niekoľkokrát zvažoval zavedenie vízového režimu s Ruskom ako trest za ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym a za podporu východoukrajinských povstalcov Moskvou. Takýto krok by však podľa kritikov vízovej povinnosti mal zničujúce následky aj pre mnohých Ukrajincov, ktorí majú v Rusku príbuzných. Okrem toho by bolo nutné počítať s odvetnými opatreniami Moskvy.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko #biometrické údaje