Trump junior zverejnil maily o schôdzke s Ruskou, otca vraj o stretnutí neinformoval

Najstarší syn amerického prezidenta Donalda Trumpa sa v utorok rozhodol pre nečakaný krok. Donald Trump mladší zverejnil na svojom Twitterovom účte kompletnú e-mailovú komunikáciu, ktorá predchádzala jeho stretnutiu s ruskou právničkou Nataliou Veseľnickou. Tá mu mala ponúkať materiály, ktoré by mohli v predvolebnom čase skompromitovať Trumpovu protikandidátku Hillary Clintonovú. Trump junior tvrdí, že o stretnutí s Veseľnickou otca vôbec neinformoval.

11.07.2017 19:09 , aktualizované: 12.07.2017 07:18
debata (97)

Maily si Trump junior nepísal priamo s ruskou právničkou, ale s britským hudobným publicistom Robom Goldstonom. Ak doteraz médiá písali o tajomnej ruskej právničke, tak Goldstone je ešte tajomnejší. Ako píše britský denník The Guardian, Goldstone je britský hudobný publicista a manažér azerbajdžanského speváka Emina Agalarova, ktorý je synom developera sídliaceho v Moskve a blízkeho Trumpovi. Potiaľ oficiálne informácie, zvyšné okolnosti a najmä jeho motiácia sú zatiaľ zastreté tajomstvom.

Donald Trump junior. Foto: SITA/AP, Matt York
Donald Trump junior Donald Trump junior.

Práve Goldstone mal byť totiž podľa aktuálnych informácií v centre snáh prepojiť Trumpov volebný tím s ľuďmi z okolia Kremľa. Tesne po Trumpovom volebnom víťazstve si dal na svoj instagramový účet fotografiu v tričku s veľkým nápisom Rusko. Po tom, čo o nej informoval novinár Guardianu na Twitteri, fotografiu stiahol a krátko nato si zmenil svoj instagramový profil na neverejný.

V e-mailoch, ktoré v utorok zverejnil Donald Trump mladší, píše Goldstone o materiáloch o Clintonovej, ktorých odovzdanie do rúk Trumpovcom bude podľa neho „súčasťou podpory pre pána Trumpa zo strany Ruska a jeho vlády“. „Mali by byť pre Vášho otca veľmi užitočné,“ píše o dokumentoch Goldstone. „Ak je to to, o čom hovoríte, potom veľmi rád, špeciálne neskôr počas leta,“ odpísal mu Trump junior na začiatku júna. Maily zverejnil, ako v utorok napísal v utorok na Twitteri, „v snahe byť úplne transparentný“.

Screenshot twítu, ktorý na sociálnu sieť...
+2

V jednom z e-mailov Goldstone píše, že by materiály mohol poslať Trumpovi seniorovi „priamo cez Rhonu“, čím myslel podľa agentúry Associated Press (AP) Trumpovu dlhoročnú asistentku Rhonu Graff. Nakoniec došlo namiesto toho k inkriminovanému júnovému stretnutiu medzi ruskou právničkou, Trumpom juniorom a ďalšími členmi tímu Donalda Trumpa v newyorskej Trump Tower.

Otcovi nič nepovedal

Donald Trump mladší svojmu otcovi nepovedal o schôdzke s ruskou právničkou, ktorá údajne sľubovala kompromitujúce materiály o Hillary Clintonovej. Syn amerického prezidenta to vyhlásil v utorňajšom rozhovore s televíziou Fox News, v ktorom označil za „smiešne“ obvinenia zo snahy ovplyvniť minuloročné voľby v prospech otca. Hovoril vraj aj s ďalšími Rusmi, avšak celkom bez nekalých úmyslov.

„Bolo to tak bezvýznamné, že nebolo čo povedať,“ opísal v rozhovore pramalú dôležitosť svojho stretnutia s ruskou právničkou Nataliou Veseľnickou, ktorá má podľa niektorých amerických médií blízko ku Kremľu, čo však ruská strana odmieta.

Ruská právnička vystúpila v americkej televízii NBC

Ruská právnička Natalia Veseľnická medzitým v utorok vystúpila v americkej televízii NBC a vyhlásila, že ju na stretnutie v Trump Tower zavolali ľudia z volebného štábu Donalda Trumpa. A boli to podľa nej oni, kto žiadal o informácie, ktoré by mohli poškodiť Trumpovu protikandidátku Hillary Clintonovú.

Trump mladší ešte v pondelok tvrdil, že o júnové stretnutie v newyorskej Trump Tower požiadala naopak Veseľnická a dodanie informácií o Clintonovej ponúkla ona. Aj toto bola až druhá, upravená verzia zo strany Trumpa juniora, keďže ešte cez víkend Trumpov syn trval na tom, že stretnutie s ruskou právničkou nemalo s predvolebnou kampaňou vôbec nič spoločné.

Veselnická navyše v utorňajšom rozhovore pre NBC uviedla, že ona ani žiadne informácie o Clintonovej nemala, napriek tomu, že ich ľudia z Trumpovho tímu „veľmi chceli“. Právnička okrem toho tvrdí, že s ruskou vládou nemá nič spoločné, čo je ale tiež tvrdenie, ktoré americké médiá spochybňujú. Samotné stretnutie v Trump Tower trvalo podľa nej len veľmi krátko.

Informácie o stretnutí, ktoré sa konalo tesne po tom, ako Trump získal nomináciu Republikánskej strany do súboja o post prezidenta, priniesol cez víkend ako prvý americký denník The New York Times. Za americkú stranu boli na stretnutí prítomní Trumpov najstarší syn, zať Jared Kushner a vtedajší šéf prezidentskej kampane Paul Manafort.

Manafort si podľa Veseľnickej celý čas iba písal do mobilu a o dianie na stretnutí akoby vôbec nejavil záujem. Tento známy politický stratég, ktorý bol v minulosti okrem iného šéfom volebného štábu neskoršieho proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyča, sa ako jediný zatiaľ k stretnutiu nevyjadril, ale Trumpov syn aj zať konanie stretnutia už v nedeľu potvrdili.

Trumpov syn v nedeľňajšej prvej reakcii vyhlásil, že šlo len o „krátke zoznamovacie stretnutie“, počas ktorého sa hovorilo o možnosti obnoviť pozastavený program, v rámci ktorého si Američania mohli adoptovať ruské deti. „Nemalo to nič spoločné s kampaňou a ďalšie stretnutie už nenasledovalo,“ tvrdil v nedeľu.

V pondelok však už otočil, a na Twitteri uviedol, že dôvod, prečo so stretnutím súhlasil, bol ten, že mu Veseľnická ponúkala získanie informácií na Clintonovú, ktoré by mohli Trumpovi pomôcť v predvolebnej kampani. Uviedol aj, že je podľa neho úplne normálne, keď členovia volebných tímov hľadajú poškodzujúce informácie o protivníkoch.

„Vyzerá to, že Trump mladší otočil po tom, ako mu The New York Times ukázali, aké ďalšie informácie majú,“ myslí si agentúra AP.

Informácie o stretnutí môžu výrazne zamiešať kartami pri vyšetrovaní údajného ruského zasahovania do americkej predvolebnej kampane, a najmä úlohy tímu okolo vtedajšieho prezidentského kandidáta a súčasného prezidenta Donalda Trumpa pri údajných rokovaniach s Moskvou.

The New York Times už v prvom, nedeľňajšom článku o tejto kauze napísal, že ruská právnička Veseľnická je právnou zástupkyňou viacerých ruských firiem, ktoré sú na zozname západných sankcií a jej pracovnou náplňou je presviedčať predstaviteľov západných krajín, aby sankcie zrušili.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby #Donald Trump jr.