Rezort spravodlivosti navrhuje odložiť ratifikáciu Istanbulského dohovoru

Ministerstvo spravodlivosti predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh na odklad ratifikácie tzv. Istanbulského dohovoru o predchádzaní domácemu násiliu.

12.07.2017 10:34
debata (2)

Ako informoval hovorca ministerstva Peter Bubla, ministerstvo vníma, že otázka ratifikácie Dohovoru v spoločnosti aj naďalej vyvoláva principiálne rozpory. „Cieľom návrhu je preto zabezpečiť ďalší priestor na pokračovanie v potrebnej diskusii k tejto téme,“ uviedol.

Po právnej stránke je podľa rezortu spravodlivosti Slovensko pripravené pristúpiť k ratifikácii Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu. „V spoločnosti však naďalej pretrvávajú dva protichodné názorové prúdy k otázke ratifikácie. Potvrdzujú to diskusie so zainteresovanými k tejto téme,“ skonštatoval Bubla. Posledná takáto debata bola na ministerstve spravodlivosti koncom júna. Na stretnutí diskutovali zástupcovia štátnej správy ako aj mimovládnych organizácií predstavujúcich zástancov aj odporcov ratifikácie Dohovoru. „Účelom stretnutia bolo zistiť, či a ako sa celospoločenská diskusia v otázke ratifikácie Dohovoru za posledné štyri roky vyvinula a či je možné sledovať, že sa diskusia v spoločnosti posúva k zblíženiu názorov,“ priblížil Bubla. Aj na základe spomenutej debaty podľa ministerstva stále platí, že otázka ratifikácie Dohovoru v spoločnosti naďalej vyvoláva principiálne rozpory. „Téma si vyžaduje hlbšiu a časovo náročnejšiu diskusiu. Nevidíme preto priestor na bezprostredné pokračovanie v procese smerujúcom k ratifikácii Dohovoru,“ povedal Bubla s tým, že rezort navrhuje, aby bol proces ratifikácie nateraz odložený a aby v spoločnosti mohla pokračovať konštruktívna diskusia, na základe ktorej môže Slovensko dospieť k záveru, či pristúpi k ratifikácii Dohovoru.

Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu podpísalo 44 zo 47 krajín Rady Európy. Ratifikovalo ho doteraz 23 z nich. Medzi krajiny, ktoré Dohovor podpísali a zatiaľ neratifikovali je napríklad aj Veľká Británia a Nemecko. Konzervatívne skupiny majú s dohovorom dlhodobo problém, vyčítajú mu predovšetkým, že zavádza do medzinárodného práva rodovú ideológiu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Instanbulský dohovor