Kampaň proti Sorosovi vyvoláva vášne

Maďarská vláda v rámci protimigrantskej kampane rozmiestnila bilbordy a reklamu v médiách, na ktorej je vyobrazený finančník George Soros.

12.07.2017 13:00
George Soros Foto:
Hovorca Sorosa označil kampaň za pripomienku najtemnejších časov Európy a dezinterpretáciu Sorosových názorov na migráciu.
debata

Maďarský rodák židovského pôvodu je kritikom premiéra Viktora Orbána a zástancom ústretovej politiky voči imigrantom. Kampaň hlása slogan „Nedopusťme, aby sa Soros smial ako posledný". Hovorca Sorosa označil kampaň za pripomienku najtemnejších časov Európy a dezinterpretáciu Sorosových názorov na migráciu. „Xenofóbia a démonizácia imigrantov maďarskou vládou je protieurópska,“ povedal Sorosov hovorca Michael Vachon.

Orbán na kritiku reagoval tým, že obrana krajiny, aj spolu s židovskou menšinou, voči ilegálnym migrantom je jeho povinnosťou. „Niekto, kto používa svoje bohatstvo, moc a vplyv, aby umiestnil milióny migrantov do Maďarska a EÚ, riskuje našu budúcnosť,“ vyjadril sa Orbán na Sorosovu adresu.

Najväčšia židovská organizácia v Maďarsku vyzvala Orbána, aby reklamu stiahol pre jej antisemitský podtext. „Aj keď nie je kampaň otvorene antisemitská, má potenciál vyvolať nekontrolovateľné emócie vrátane antisemitizmu,“ vyjadrili sa zástupcovia organizácie. Orbán, ktorý oficiálne vyhlásil nulovú toleranciu voči antisemitizmu, to popiera. Antisemitské emócie však kampaň už vyvolala, na niektorých bilbordoch sa objavili nápisy „smradľavý žid“. Veľvyslanec Izraela Yossi Amrani vo svojom vyjadrení kritizoval kampaň pre jej podnecovanie nenávisti a strachu. Neskôr však Izrael kritizoval aj Sorosa. „Vyjadrenie veľvyslanca v žiadnom prípade neznamená odsúdenie kritiky Sorosa, ktorý neustále podkopáva izraelskú vládu financovaním organizácií, očierňujúcich židovský štát,“ komentovalo situáciu izraelské ministerstvo zahraničných vecí. Konflikt medzi maďarskou vládou a Sorosom zďaleka nie je prvý. V apríli vláda presadila zákon namierený proti Stredoeurópskej univerzite, ktorú Soros zakladal, čo vyvolalo masové protesty. Taktiež nejde o prvú protimigrantskú kampaň. Vlani vláda rozpútala kampaň, ktorá imigrantov varovala, aby neprichádzali do Maďarska a nepokúšali sa tam zaberať pracovné miesta určené pre Maďarov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #George Soros