Zástupca rodín obetí: Moskva by sa mala zodpovedne postaviť k tragédii letu MH17

Moskva by sa mala zodpovedne postaviť k tragédii letu MH17 spoločnosti Malaysia Airlines a podať vysvetlenie, vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina obhajca rodín obetí v médiách. Všetkých 298 osôb z paluby Boeingu 777 mieriaceho z Amsterdamu do Kuala Lumpuru zomrelo po tom, čo bol stroj 17. júla 2014 zostrelený na východe Ukrajiny. O právnikovej výzve dnes informovala agentúra AFP.

12.07.2017 16:35
pozostalí, smútok, zostrelenie, ukrajina, MH17 Foto: ,
Rodiny obetí stále nevedia, kto je za smrť ich najbližších zodpovedný.
debata (469)

Medzinárodný tím vyšetrovateľov prišiel k záveru, že lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines bolo zostrelené z oblasti kontrolovanej proruskými povstalcami raketovým systémom Buk pochádzajúcom z Ruska.

„Moji klienti už čakajú tri roky, pán Putin. Za čin stále nikto neprevzal zodpovednosť,“ uviedol v denníku americký obhajca Jerome Skinner, ktorý zastupuje rodiny obetí pôvodom z Austrálie, Malajzie, Nového Zélandu a Holandska. „Nemyslíte si, že si takáto tragédia zaslúži nejaké vysvetlenie? Vy jediný to môžete napraviť,“ vyzval ruského prezidenta Skinner.

„Obrátim sa na Európsky súd pre ľudské práva a na akýkoľvek ďalší prístupný súdny orgán, aby Kremeľ v tejto záležitosti zložil účty,“ uviedol vo svojej výzve obhajca. Vyšetrovatelia identifikovali stovku osôb, ktoré sa na „tejto dráme aktívne podieľali“, ale doteraz nik nebol zatknutý.

Holandský minister zahraničných vecí Bert Koenders pred týždňom oznámil, že Belgicko, Austrália, Holandsko a Ukrajina, ktoré sa už zúčastňujú medzinárodného vyšetrovania, sa zhodli na tom, že podozriví budú súdení v Holandsku.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v reakcii na to prisľúbil, že Ukrajina pomôže „Holandsku ako len môže, aby zodpovední (za tragédiu) boli čo najrýchlejšie odsúdení.“ Na svojom facebookovom profile vzápätí Moskvu obvinil, že blokuje vytvorenie medzinárodného tribunálu zastrešeného OSN.

Vyšetrovatelia sa doteraz zdržiavali kohokoľvek označiť za vinníka incidentu a nikdy Moskvu priamo neobvinili z toho, že predmetný raketový systém Buk na miesto dodala.

469 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #malajzijské lietadlo #zostrelenie lietadla