Brazílského exprezidenta obvinili z korupcie

Brazílskeho exprezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu v stredu z obvinili z korupcie a prania špinavých peňazí a odsúdili na deväť a pol roka odňatia slobody.

12.07.2017 21:22
debata (1)

Lula da Silva, ktorý bol brazílskym prezidentom v rokoch 2003 až 2011, mal okrem iného získať dom na morskom pobreží ako úplatok od stavebnej firmy OAS. Proces s exprezidentom je súčasťou komplexného vyšetrovania úplatkárskych afér siahajúcich na najvyššie štátne posty, v rámci ktorého už odsúdili viacero bývalých vysokopostavených politikov.

Exprezident, ktorý naďalej zostáva jedným z najobľúbenejších brazílskych politikov a dokonca vedie v prieskumoch pred budúcoročnými prezidentskými voľbami, sa proti rozsudku ešte môže odvolať. Dovtedy zostane na slobode, oznámil vrchný sudca Sergio Moro s tým, že by bolo podľa neho nenáležité umiestňovať tak vysoko postaveného politika do vyšetrovacej väzby.

Lulovi da Silvovi ale odkázal, že pred zákonom sú si všetci rovní: „Toto obvinenie pre mňa neznamená žiadne osobné uspokojenie. Práve naopak, je veľmi poľutovaniahodné, keď musí byť bývalý prezident obvinený zo zločinu. Ale bez ohľadu na to, ako vysoko ste, zákon je vždy nad vami,“ vyhlásil sudca.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Brazília #exprezident