Trump priletel na oficiálnu návštevu Francúzska, s Macronom bude hovoriť aj o Sýrii

Prezident USA Donald Trump ráno pricestoval do Paríža, kde sa v piatok zúčastní osláv štátneho sviatku dobytia Bastily. Vo štvrtok popoludní sa Trump stretne s Emmanuelom Macronom, s ktorým bude rokovať o situácii v Sýrii a o boji proti terorizmu.

13.07.2017 09:52 , aktualizované: 10:57
Donald Trump, Francúzsko Foto: ,
Americký prezident Donald Trump s manželkou po príchode na parížske letisko Orly.
debata

Trumpov štvrtkový pracovný program začne krátko popoludní, kedy bude obedovať s americkými armádnymi veliteľmi v sídle veľvyslanectva USA. Popoludní navštívi Invalidovňu, kde sa stretne s Macronom. Spoločná tlačová konferencia oboch prezidentov je ohlásená na 18:30 SELČ. Deň potom ukončí spoločnou večerou s Macronom, ktorej sa zúčastnia aj manželky prezidentov.

Trump, ktorého letecký špeciál Air Force One ráno pristál na parížskom letisku Orly, je od januárového nástupu do funkcie v Európe už po tretíkrát. Prvýkrát sa tak stalo v máji v rámci jeho prvej zahraničnej cesty, druhýkrát sa na starom kontinente zdržiaval minulý týždeň, kedy navštívil Poľsko a následne sa zúčastnil summitu dvadsiatky ekonomicky najsilnejších krajín sveta G20 v severonemeckom Hamburgu.

Trumpa nečaká príjemná cesta

V úlohe prezidenta je Trump vo francúzskej metropole vôbec prvýkrát a komentátori sa zhodujú, že to pre neho nebude ľahká cesta. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že cesta prichádza v pravý čas, aby odviedla pozornosť od ďalšieho vývoja škandálu medzi jeho volebnou kampaňou a ruskou úlohou v amerických voľbách, do ktorej je zatiahnutý aj prezidentov syn Donald Trump mladší, s príchodom do Paríža však vstupuje do jamy levovej. Večer je navyše ohlásená demonštrácia proti americkému prezidentovi.

„Trump je na návšteve mesta, ktoré opakovane urážal. Keď oznámil svoje rozhodnutie opustiť klimatickú dohodu, vyhlásil, že bol "zvolený, aby zastupoval občanov Pittsburghu a nie Paríža“. Opakovane tiež hovorí, že mesto je zdecimované hrozbou terorizmu, ktorú spája s prisťahovalcami," poznamenala agentúra AP.

Záhadný Jim

Trump nelichotivo hovoril o francúzskom hlavnom meste aj s odkazom na svojho priateľa Jima, ktorého identita je pre americké médiá záhadou. „Paríž už dávno nie je Parížom,“ citoval Trump slová svojho priateľa, ktorý mu vraj povedal, že z toho dôvodu tam už nejazdia.

Zahraničné médiá tiež pripomínajú, že aj vzťahy medzi Macronom a často nevypočitateľným Trumpom nie sú kvôli odlišným názorom na niektoré kľúčové záležitosti, ako je ochrana klímy či voľný obchod, úplne ideálne. Macron však návštevu celkom iste bude chcieť využiť na posilnenie vzájomnej dôvery.

„Nepochybujem, že prezidenti budú hovoriť o stave vojenských akcií v Sýrii a o budúcnosti,“ citovala AP nemenovaného predstaviteľa Elyzejského paláca. „Macron opakovane hovoril, že vojenské akcie nestačia, musíme plánovať rozvoj a stabilizáciu,“ do­dal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #USA #Emmanuel Macron #Donald Trump