Zomrela interpretka piesne sovietskych pionierov

Sovietska a ruská speváčka Tamara Miansarovová, ktorá si vydobyla slávu aj v komunistickom Československu piesňou Pusť vsegda budet solnce (Nech nám vždy svieti slnko), zomrela v stredu večer v Moskve vo veku 86 rokov.

13.07.2017 10:50
debata (3)

Ruské médiá to oznámili s odvolaním sa na manžela speváčky, huslistu Marka Feldmana. Podľa neho bola jeho manželka pred týždňom hospitalizovaná pre zápal pľúc.

Miansarovová s piesňou „Pusť vsegda…", ktorú pôvodne hodnostári a hudobníci odmietali, vyhrala v roku 1963 pesničkový festival v poľskom Sopote a stala sa doslova hviezdou, až do začiatku 70. rokov, keď upadla do nemilosti. Neskôr bola vyznamenaná titulmi národná umelkyňa a Rádom priateľstva národov. So spevom začínala v zbore v kostole, kde spievala s rodičmi.

Text „Pusť vsegda budet solnce“ pol storočia po výhre v Sopote recitoval český prezident Miloš Zeman na záver svojho prejavu na ruskom veľvyslanectve v Prahe 9. mája 2013. Pieseň spieval aj detský zbor vo Washingtone vtedajšiemu sovietskemu prezidentovi Michailovi Gorbačovovi v júni 1990.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tamara Miansarovová #Pusť vsegda budět solnce #pionieri