Dvadsať rokov za smrť Nemcova

Čečenec Zaur Dadajev, usvedčený z predvlaňajšej vraždy kritika Kremľa Borisa Nemcova, si má odpykať dvadsať rokov za mrežami.

13.07.2017 11:12 , aktualizované: 14.07.2017 08:59
Boris Nemcov, zhromaždenie, Moskva, Rusko, Kremeľ Foto: ,
Ľudia nesú transparent s heslami "Hrdinovia nikdy neumierajú!" a "Rusko bude slobodné!" počas zhromaždenia pri príležitosti druhého výročia smrti opozičného politika Borisa Nemcova.
debata (14)

Rozsudok nad bývalým zástupcom veliteľa elitnej jednotky ministerstva vnútra v Čečensku a štvoricou jeho spolupáchateľov, odsúdenými na 11 až 19 rokov straty slobody, vyniesol moskovský vojenský súd. Dadajev podľa súdu šiestimi ranami z pištole zastrelil popredného ruského opozičného politika na moste cez rieku Moskva v bezprostrednej blízkosti Kremľa.

S verdiktom nie je nik spokojný. Odvolať sa chystajú odsúdení, popierajúci svoju vinu, i obžaloba, ktorá pre Dadajeva žiadala doživotie. Dadajev, ktorý sa po zatknutí k vražde priznal, to na procese odvolal s tým, že vyšetrovatelia si jeho priznanie vynútili mučením. Výsledok procesu neuspokojil ani Nemcovových pozostalých. „Najväčšou slabinou rozsudku je, že na lavici obžalovaných nezasadli ani organizátori, ani objednávatelia nájomnej vraždy,“ vyhlásil ich právny zástupca Vadim Prochorov. „Obžaloba žiadala pre Dadajeva doživotie, súd však nesúhlasil. Výsledkom je, že niet organizátorov, niet objednávateľov a niet ani doživotného trestu pre vykonávateľa,“ doplnila podľa BBC advokátka Oľga Michajlovová.

Sudca Jurij Žitnikov v rozsudku uviedol, že trest si má odsúdenec odpykať v nápravnom zariadení s prísnym režimom. Dadajevovi najskôr vymeral 17 rokov za nájomnú vraždu a sedem rokov za nezákonné držanie zbrane, čo napokon zhrnul do 20 rokov. Podľa právnych expertov to, že súd odmietol prípad Nemcova, poslanca regionálneho parlamentu a bývalého vicepremiéra, riešiť ako vraždu politického predstaviteľa, pomohlo Dadajevovi vyhnúť sa najvyššiemu trestu. Takto mu ostáva nielen šanca dostať sa na slobodu predčasne po podmienečnom prepustení, ale bude si môcť odpykávať trest v rodnom Čečensku, kde má vplyvného patróna v osobe miestneho neobmedzeného vládcu Ramzana Kadyrova. Práve Kadyrov svojho času Dadajevovi pripol na hruď Rad chrabrosti, ktorého ho súd ako súčasť trestu zbavil a odňal mu i hodnosť poručíka.
„Samozrejme, že je to málo. Čo je 20 rokov za ľudský život? Najneskôr v roku 2035 sa ocitne na slobode, čo samozrejme vyvoláva pochybnosti a sklamanie, pretože pre nájomného vraha je jediným spravodlivým trestom doživotie,“ vyhlásil Nemcovov kolega z opozície Iľja Jašin.

Hovorkyňa Vyšetrovacieho výboru, ktorý je akousi ruskou obdobou FBI, ubezpečila verejnosť, že vynesením verdiktu sa vyšetrovanie Nemcovovho prípadu nekončí. Po predpokladanom organizátorovi vraždy Ruslanovi Muchudinovovi, ďalšom príslušníkovi elitnej jednotky ministerstva vnútra, ktorý podľa vyšetrovateľov s falošnými dokladmi ušiel do Spojených arabských emirátov, bolo vyhlásené medzinárodné pátranie.

Nemcovova dcéra Žanna, ktorá pracuje v Nemecku ako redaktorka Deutsche Welle, vyšetrovateľom nedôveruje. Podľa nej pátrajú iba „naoko“ a rozhodli sa Muchadinova radšej nedolapiť, pretože od tohto muža vedie stopa k spolupracovníkom čečenského vládcu. Nad Kadyrovom, ktorý sa v minulosti Nemcovovi opakovane vyhrážal, drží ochrannú ruku šéf Kremľa Vladimir Putin. „Príznačné je, že nebol nájdený motív. Vyšetrovací výbor a následne súd sa všemožne snažili neuznať očividný fakt, že motív bol politický, pričom nijaký iný motív neponúkli,“ povedala Žanna Nemcovová pre Deutsche Welle.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Boris Nemcov #Zaur Dadajev