Rok po masakre v Nice, pri teroristickom útoku zomrelo 86 ľudí

Vlani 14. júla oslavovali Francúzi tradične štátny sviatok dobytia Bastily. Na promenáde v Nice sa ich zišli stovky, aby si pozreli ohňostroj na záver osláv. Do davu vtedy vrazil nákladným autom Francúz tuniského pôvodu. Pri teroristickom útoku zahynulo 86 ľudí.

14.07.2017 07:00
debata (2)
zväčšiť Kvety, sviečky aj plyšové hračky pri... Foto: SITA/AP
Nice, promenáda v Nice, Francúzsko, Kvety, sviečky aj plyšové hračky pri francúzskej zástave na promenáde v Nice krátko po útoku. Archívna snímka.
  • Tridsaťjedenročný Francúz tuniského pôvodu Mohamed Lahouaiej Bouhlel vošiel vo štvrtok 14. júla po pol jedenástej večer s 19-tonovým nákladným autom na pobrežnú promenádu ​​v Nice do zóny vyhradenej pre peších. V tom čase tam boli ľudia, ktorí sa v závere osláv štátneho sviatku dobytia Bastily prišli pozrieť na tradičný ohňostroj. Zrazil viac ako štyri stovky ľudí a ušiel asi dva kilometre.
  • Na následky útoku, ku ktorému sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát, zahynulo 86 ľudí, posledná obeť zomrela 16. augusta v nemocnici. Útok si vyžiadal asi 430 zranených. Medzi obeťami boli aj deti a mnoho cudzincov.
  • Útočníka polícia na mieste zastrelila.
zväčšiť Polícia páchateľa zastrelila v nákladnom aute,... Foto: SITA/AP
Nice, francúzsko, útočnikove auto, Polícia páchateľa zastrelila v nákladnom aute, v ktorom útok spáchal. Archívna snímka.
  • Podľa prokurátora Françoisa Molinsa si muž útok pripravoval viac ako rok. Dokazuje to analýza útočníkovho telefónu, v ktorom našli usvedčujúce fotografie, a výsledky vyhľadávania na internete.
  • Podľa Molinsa, že išlo o násilníckeho jedinca s nespútanou sexualitou, ktorý nebol praktizujúcim veriacim, jedol bravčové a pil alkohol. V hľadáčiku spravodajských služieb nebol, jeho trestný register zahŕňal len drobnú kriminalitu.
  • Francúzske úrady krátko po útoku uvalili väzbu na niekoľko ľudí, údajných komplicov. Ďalších zatkla polícia koncom septembra. Ide o osoby francúzskej, tuniskej alebo i albánskej národnosti.
zväčšiť Policajné auto zaparkované v blízkosti miesta,... Foto: SITA/AP, Christian Alminana
Francúzsko, Nice, polícia Policajné auto zaparkované v blízkosti miesta, kde sa odohral tragický útok. Archívna snímka.
  • Podľa prokuratúry sa Bouhlel dva týždne pred útokom snažil získať peniaze, ale banka mu zamietla pôžičku, a tak predal svoje vozidlo, aby mal hotovosť. Za zapožičanie kamióna, ktorým zavraždil desiatky ľudí, zaplatil 4. júla 1 600 eur. V dňoch pred útokom ho bezpečnostné kamery dvakrát zachytili, ako si nacvičuje cestu na miesto činu. Niekoľko hodín pred útokom si na pobrežnej promenáde urobil svojim mobilom niekoľko „selfies“: pred plážou, pred kamiónom, na promenáde a pred alejou pre peších.
  • Podľa policajnej inšpekcie bolo v uliciach letoviska počas osláv štátneho sviatku nasadených 64 policajtov a 42 strážnikov a bezpečnostné opatrenia v Nice boli dostatočné.
  • V reakcii na teroristický útok v Nice predĺžila francúzska vláda výnimočný stav, ktorý vyhlásili po teroristických útokoch spáchaných v Paríži 13. novembra 2015 a ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych. Predĺžili ho už niekoľkokrát.
zväčšiť Anglická promenáda v Nice niekoľko dní po tom,... Foto: SITA/AP, Claude Paris
Nice, teroristický útok, francúzsko Anglická promenáda v Nice niekoľko dní po tom, čo na nej osamelý útočník šialenou jazdou nákladiakom zabil 86 ľudí vrátane desiatky detí. Archívna snímka.
  • Francúzsko v posledných rokoch čelilo väčšiemu počtu atentátov. Pri streľbe v januári 2015 na redakciu týždenníka Charlie Hebdo a v nasledujúcich dňoch prišlo o život 20 osôb a v novembri potom 129 ľudí pri koordinovaných útokoch v Paríži. Vlani v júli dvojica mladých francúzskych moslimov vtrhla do kostola v mestečku Saint-Étienne-du-Rouvray v Normandii, držala v zajatí šesť ľudí a potom zavraždila 85-ročného kňaza Jacquesa Hamela. K väčšine z týchto akcií sa prihlásil tzv. Islamský štát.
  • Európa tiež zažila nedávno sériu teroristických útokov s použitím automobilu. Okrem útoku v Nice si podobný atentát vyžiadal najviac obetí v Berlíne, kde v decembri 2016 Tunisan Anis Amri vrazil s kamiónom do davu ľudí na vianočnom trhu na námestí Breitscheidplatz v centre Berlína a zabil 12 ľudí.
  • Koncom minulého júla oznámil vtedajší francúzsky prezident François Hollande vznik Národnej gardy, novej bezpečnostnej zložky vytvorenej zo súčasných záloh, ktorá bude pomáhať existujúcim poriadkovým silám bojovať s terorizmom. Celkom je v prípade núdze možno mobilizovať 174 000 ľudí.
  • Od atentátu v Nice sa podľa francúzskych médií výrazne znížil počet turistov na celom Azúrovom pobreží. Miestne úrady predstavili plán, ktorého cieľom je prilákať opäť návštevníkov a na ktorý vyčlenili milión eur.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #teror v Nice