Juncker v Kyjeve žiadal boj proti korupcii, Porošenko cestovnú mapu

K väčšiemu úsiliu v boji proti korupcii vyzval v Kyjeve predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Hostiteľ summitu Ukrajina-EÚ, prezident Petro Porošenko sa po nedávnej ratifikácii asociačnej dohody a zrušenie víz pre Ukrajincov domáhal "cestovnej mapy", teda podrobného plánu ďalšej integrácie Ukrajiny do Európskej únie, hoci podľa tlače nesúhlas niektorých členských krajín s ambíciami Ukrajiny zabránil v dosiahnutí spoločného vyhlásenia na záver summitu.

13.07.2017 15:00
porošenko, juncker, Foto: ,
Petro Porošenko privítal Jeana-Clauda Junckera na summite EÚ-Ukrajina.
debata (18)

„Znepokojuje nás boj proti korupcii. Viem, že prezident a parlament urobili veľa, ale nestačí to,“ vyhlásil Juncker „Ak sa nevysporiadajú s korupciou na všetkých úrovniach, investori na Ukrajinu nedorazia,“ varoval.

EÚ sa podľa denníka Ukrajinska Pravda domáhala od Kyjeva vytvorenia špeciálneho protikorupčného súdu, teraz Juncker dal najavo, že by stačil súdny dvor v rámci existujúceho systému.

„Už dnes je dôležité začať pracovať na cestovnej mape, aby sme dosiahli našich snov. Veď pred desiatimi rokmi asociačnú dohodu a bezvízové ​​cestovanie mnohí považovali za sny. Ešte pred rokom veľa politikov neverilo, že zrušenie víz je reálne,“ vyhlásil na rovnakej tlačovej konferencii Porošenko. Dodal, že so svojimi náprotivkami rokoval o možnostiach dlhodobej podpory Ukrajiny v štýle novodobého Marshallovho plánu, aký navrhuje Európska ľudová strana.

Porošenko, Juncker aj predseda Európskej rady Donald Tusk sa podľa serveru Ukrajinska Pravda vyhli odpovedi na otázku, či bolo zo summitu prijaté záverečné vyhlásenie, ako sa inokedy deje. „Nie je to slogan, ale v najdôležitejšej časti najdôležitejšieho dokumentu, asociačnej dohody, je zapísané, že EÚ uznáva európske snahy Ukrajiny a víta jej európsku voľbu,“ povedal Tusk. Pokladal za potrebné dodať, že ide o osobný názor, nie o vyhlásenie v mene celej EÚ.

Práve veta, ktorú vyslovil Tusk, sa podľa denníka stala kameňom úrazu, na ktorom prijatie vyhlásenia stroskotalo, lebo Holandsko s podporou niektorých ďalších štátov si prialo „ukrajinské sny“ o európskej integrácii obmedziť.

„Právo urobiť výber, kam bude Ukrajina v budúcnosti patriť, náleží výlučne Ukrajincom. Žiadny štát na svete nemá právo rozsvietiť na tejto ceste červenú!“ povedal na tlačovej konferencii Porošenko a dodal, že žiadna krajina nezaplatila za európsku voľbu tak vysokú cenu ako Ukrajinci.

„Pri všetkej úcte ku každému vodcovi inštitúcií a štátov EÚ musím zdôrazniť, že nikto nemá žiadne, ani morálne, ani politické právo popierať ducha a literu asociačnej dohody, jej ciele, zmysel a význam pre ukrajinský ľud a budúcnosť nášho štátu,“ pokračoval Porošenko. „Ukrajina jasne vyjadrila svoje európske ašpirácie a európsku voľbu. Nevzdáme sa ich a nikto nemá ani právo nám ich odobrať,“ zdôraznil.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Jean-Claude Juncker #Ukrajina #Petro Porošenko