Dalího hrob čoskoro otvoria na odobratie DNA

Exhumácia tela maliara Salvadora Dalího na vykonanie testu DNA sa bude konať 20. júla. Rozhodol o tom španielsky súd. O test požiadala Španielka Pilar Abelová, ktorá tvrdí, že slávny surrealista je jej otec.

13.07.2017 15:33
Salvador Dalí Foto: ,
Pozostatky španielskeho maliara Salvadora Dalího exhumujú už o pár dní.
debata (2)

Súd o termíne písomne informoval nadáciu, ktorá sídli v Dalího rodnom meste Figueras. Odporcovia tohto rozhodnutia ešte môžu exhumácii zabrániť odvolaním sa, uviedla agentúra AFP.

O test požiadala Španielka Pilar Abelová, ktorá tvrdí, že slávny surrealista je jej otec. Tvrdí, že Dalí mal v roku 1955 pomer s jej matkou, ktorá pracovala ako pomocníčka v domácnosti u Dalího priateľov v Port Lligatu.

Podľa súdneho rozhodnutia má byť hrob otvorený 20. júla o pol desiatej ráno. Odobratú vzorku tkaniva pošlú do Madridu na analýzu.

Madridský súd nariadil exhumáciu v júni, proti rozhodnutiu sa však odvolala správa Dalího múzea, kde sú uložené pozostatky maliara.

Šesťdesiatjeden ročná Abelová už poskytla vzorku svojich slín. Tvrdí, že jej mama sa vydala za iného muža už keď bola tehotná a následne ju porodila. O tom, kto je jej pravý otec, jej po prvý raz povedala babička a mama to neskôr potvrdila.

Dalí si vzal za ženu bývalú manželku francúzskeho básnika Paula Éluarda Galu, s ktorou nemal deti. Zomrel v roku 1989 vo veku 84 rokov. Ak sa Abelovej podarí dokázať, že je jeho dcérou, bude podľa AFP môcť vzniesť nárok na dedičstvo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Salvador Dalí #test DNA #Pilar Abelová